Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusko: Atentátník zavraždil 15 lidí i sebe!

Všude leží mrtvá těla, pozůstalými otřásají vzlyky
Všude leží mrtvá těla, pozůstalými otřásají vzlyky  (Autor: Reuters)
Autor: jos, mivrk, ČTK - 
9. září 2010
13:23

Patnáct mrtvých a nejméně sto zraněných si vyžádal ve čtvrtek kolem poledne místního času útok sebevražedného atentátníka na jihu Ruska ve Vladikavkazu.

Zprávu o tragédii přinesla agentura RIA Novosti. Muž mohutnou nálož odpálil v autě na místním tržišti plném lidí. Původně se uvádělo pohých pět obětí. Obyvatelé města doufají, že jejich počet už nebude narůstat.

Vladikavkazu dokonce Moskva poslala lékařskou pomoc v podobě letadla se zdravotníky a zdravotnickým vybavením. „V tuto chvíli bylo hospitalizováno sedmdesát lidí, mnoho z nich je těžce zraněno,“ uvedl Tajmuraz Revazov z ministerstva zdravotnictví.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyslal do Vladikavkazu svého pověřence pro tuto oblast, aby pomáhal koordinovat pomoc obětem a pozůstalým.

Patřil mezi islámské radikály?

Muž, který sebevražedným atentátem zabil a zranil spoustu lidí, už byl identifikován. „Jedná se o muže jménem Arčijev. Osobní doklady byly nalezeny na místě činu,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů.

Sebevražedný útok se vyšetřuje jako teroristický čin. Podle velitelky bezpečnostních sil pro Severní Osetii Marie Gacojevové atentátník odpálil výbušné zařízení v automobilu volha u vchodu na tamní centrální tržiště. Síla výbuchu údajně odpovídala náloži o ekvivalentu třicet až čtyřicet kilogramů trinitrotoluenu.

Na jihu Ruska, na severním Kavkazu, v posledních měsících sílí aktivita islámských radikálů, většinou ale útočí v Dagestánu, v Ingušsku a v Čečensku. Vladikavkaz je metropole Severní Osetie, která sousedí právě s neklidným Čečenskem a Ingušskem a sama už byla dějištěm řady násilných akcí připisovaných islámským radikálům. Sama je převážně křesťanská. V posledních letech ale byla klidnější oblastí.

smrk ( 9. září 2010 18:58 )

Je to daný tím, že čím víc se sereš s h.o.v.n.e.m. tím víc smrdí, mlátit a střílet je hlava nehlava.

palko1961 ( 9. září 2010 14:29 )

uz je fakt sila. Co se to v posledni dobe na tom svete deje, to mi rozum uz opravdu nebere.

Zobrazit celou diskusi