Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi v Duisburgu: Přežili jsme Loveparade...

Autor: Anna Stramová, hto - 
1. srpna 2010
05:00

Měl to být festival nespoutané lásky a techno muziky. Takhle alespoň znal svět německý festival Loveparade.

Jedna z největších hudebních událostí, která si vytvořila během patnácti let své existence statisíce fanoušků, se však letos proměnila v peklo, při kterém zemřelo již dvacet jedna lidí a další stovky se zranily. Do německého města Duisburg, v němž se akce konala, vyrazili i čeští fanoušci. Mezi nimi byla také Češka Martina Motličková z Ostravy. Na sobotu 24. července už nikdy nezapomene.

„Vyjížděli jsme s partou kamarádů v sobotu brzo ráno z Prahy. Pamatuji si, že tam jely hned dva plné autobusy. To jsme ještě netušili, do jakého pekla směřujeme,“ vypráví Martina. Podle dosavadních odhadů se na festival přijelo bavit téměř milion a půl návštěvníků.

„Dorazili jsme asi okolo jedné, tedy téměř hodinu před začátkem akce. V klidu jsme došli na místo. Nepamatuji si, že by mi přišlo něco v nepořádku. Sice všude opravdu bylo mnoho lidí, ale bez paniky či tlačenic, až na vstup. Tady se vytvořily fronty a sem tam do nás někdo zatlačil. Organizátoři totiž každého před vstupem do areálu kontrolovali, zdali u sebe nemá zbraně nebo alkohol. Pak už na nás čekala jen cesta přes tunel do areálu,“ popisovala svůj den na Loveparade Martina.

Smrtící tunel

Po kontrole vyrazila Martina i se svými kamarády přes tunel do areálu festivalu. Mohlo být něco před druhou hodinou, pár hodin před tím, než došlo k tragédii. „Pamatuji si, že všude okolo bylo mnoho policistů, ale nějak mne to neznepokojovalo. Hudba začínala pomalu znít a my se dobře bavili. Nemyslela jsem si, že tento den může být něčím pokažen,“ doplnila Martina.

Ona a její přátelé si začali užívat hudebního svátku. Ten se ze začátku nesl klidným tempem. Pak krátce po zahájení festivalu začaly všude houkat sanitky, hasiči a létat vrtulníky.

„Vychutnávali jsme si zdejší atmosféru a popíjeli alkohol, ale žádné drogy. Moc jsme tomu nevěnovali pozornost, jelikož většina policistů a pořadatelů v areálu byla v klidu, jako by se nic nedělo. Tak jsme si říkali, že je tam přece jenom milion a půl lidí, takže jsme to přičítali kolapsům z horka nebo úpalům. Pak nám začaly chodit zprávy od příbuzných z Česka...“

Kousek od tragédie

Každou chvíli partě Čechů přicházely nové a nové vyděšené zprávy. „Vůbec jsme netušili, že se něco takového děje, a to jsme byli v areálu asi tři sta metrů od místa neštěstí. Tím tunelem jsme procházeli a bylo tam »pět a půl lidí« ani ne půl hodiny před tragédií. Akce však pokračovala dál, takže jsme si říkali, že to byly asi jen zveličené zprávy,“ vysvětlovala Martina.

Ráno si parta ostravských výletníků šla koupit noviny právě přes onen smrtící tunel a zažila šok. Poprvé si uvědomili, že se jich dotkla smrt. „Brzy ráno cestou z festivalu jsme opět procházeli oním tunelem. Bylo to jako z nějakého katastrofického filmu. Plačící lidé, kteří na místě zůstávali a přinášeli květiny a svíčky. Fotky obětí. Koupili jsme si první noviny a byli jsme zděšení. Nedovedli jsme pochopit, že jsme tančili nedaleko, že jsme tím tunelem půl hodiny před vypuknutím první paniky procházeli, že pořadatelé i nadále pokračovali v produkci, jednoduše jsme nevěřili, že se zde taková hrůza stala.“

I když se nikomu z přátel Martiny nic nestalo, na události v Duisburgu už nikdy nezapomenou.

Zprávy, co přišly českým účastníkum Loveparade 2010

Zdar, jsi v pořádku? To hrozné, co se tam je děje. Prosím dej vědět, maminka.

Slyšela jsem, je tam 15 mrtvých. mrtvých Doufám, že nejsi mezi nimi.

Pane bože, co se tam děje? Hlásí, že je tam 15 mrtvých, napiš mi hned prosím, jestli jsi v pořádku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi