Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další pokus o zastavení ropy selhal, těžařům se zasekla pila

Šéf BP Tony Hayward přiznává veškerou vinu za katastrofu
Šéf BP Tony Hayward přiznává veškerou vinu za katastrofu  (Autor: EPA, ČTK)
Autor: INT, han - 
4. června 2010
06:15

Stává se z toho fraška. Ropné společnosti British Petroleum totiž selhala další možnost, jak zastavit unikající ropu v Mexickém zálivu. Při posledním pokusu, kdy chtěli odřezat poškozenou část potrubí v hloubce 1500 metrů, se zasekla pila. Navíc šéf společnosti Tony Hayward přiznal, že vůbec nebyli připraveni na možnost, že by jejich vrt mohl selhat.

„Je pravda, že jsme neměli nástroje, které bychom měli mít připravené,“ řekl Hayward. Kritika za to, že společnost nebyla na hlubokomořský únik ropy připravená, je podle něj zcela spravedlivá. Pravděpodobnost, že plošina vybuchne, byla asi jedna ku milionu.

Odškodné a pokuty vystoupí k 418 miliardám korun

BP zatím zaplatila za pokusy o omezení úniku zhruba 21 miliard korun. Podle analytiků Financial Times ale celková částka na likvidaci znečištění, odškodné a pokuty vystoupá k 418 miliardám korun. Cena akcií BP se za šest týdnů od katastrofy propadla o více než třetinu.

Denně unikají do moře tři miliony litrů ropy. Ropa se rozlila do mokřadů v deltě Mississippi a na pobřežní ostrovy u Alabamy a v nejbližších dnech by mohla zasáhnout i pláže na severozápadě Floridy. Do úterka bylo znečištěno 250 kilometrů pobřeží Louisiany.

Navíc po odříznutí potrubí se únik ropy zvýší o pětinu. Společnost doufá, že se jí do dvou dnů podaří na potrubí nasadit vyhřívaný zvon a ropa bude odváděna do tankerů. Trvale by únik měly zastavit až dva odlehčovací vrty, které budou dokončeny v srpnu.

Americké úřady vydaly ve středu první povolení k podmořské těžbě ropy v Mexickém zálivu od výbuchu těžební plošiny Deepwater Horizon 20. dubna. Ropa by se měla těžit z vrtu v mořském šelfu u pobřeží Louisiany.

V městečku Larose na pobřeží Louisiany je umístěn transparent: Bože, pomož nám všem... V městečku Larose na pobřeží Louisiany je umístěn transparent: Bože, pomož nám všem... | EPA, ČTK

karlos ( 4. června 2010 14:10 )

Určitě se přiblížil.První vymře život v moři ,to v bibli psané.Zeleným to nevadí,nevidím protesty,demonstrace,ale podílet se na omylech,řepka atd.,to jim jde skvěle.Proč se asi nedostali do sněmovny?Já jim jen sdělím,že lidem,kteří použijí svou ideologii ochránců přírody a přitom si rochní v blahobytu,přece nikdo nevěří.To se týká i KDU.To chování musí být úplně jiné,důvěryhodné.Ono nejde kázat vodu a přitom chlastat víno!!!

Zobrazit celou diskusi