Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otec s dcerou padali 13 pater!

Autor: pet, so, INT - 
1. března 2010
13:23

Když se jejich byt ve 13. patře začal třást, vtáhl Alberto Rozas svou dceru Fernandu (7) mezi dveře do koupelny a čekal, kdy to přestane. Místo toho začali padat. Budova, v níž byl jejich zbrusu nový byt, se během sobotního mimořádně silného zemětřesení v Chile složila k zemi jako poražený strom a oni se celou dobu drželi v náručí.

Rozas netušil, kde je nahoře a kde dole, dokud se nepodíval rozbitým oknem bytu a nezahlédl světlo měsíce v úplňku. Spolu s dcerou se vysoukali ven do bezpečí a zjistili, že neutrpěli víc než několik škrábanců a odřenin. „Bylo to strašlivé,“ řekl Rozas. „Držel jsem ji a ona se nepouštěla mě.“

Rozasovi sousedé, kteří bydleli na opačné straně chodby, měli větší smůlu. Zůstali v pasti pod zřícenou budovou, jejíž trosky záchranáři mučivě pomalu rozřezávají elektrickými pilami a rozbíjejí hydraulickými kladivy. Zatím bylo ze zcela nové patnáctipodlažní budovy Rio Alta vyproštěno 23 živých lidí a sedm mrtvých těl. Odhadem dalších 60 osob zůstává uvězněno uvnitř. „Ta stavba byla očividně mizerná,“ domnívá se Rozas.

Abel Torres (25) měl ze svého bytu v šestém patře výhled na řeku. Právě se vrátil domů ze zaměstnání v nočním klubu, když zemětřesení udeřilo. „Spadla na mě televize a najednou jsem viděl oknem hvězdy na obloze,“ vyprávěl.

Se spolubydlící naskládali nábytek, aby se dostali k oknu, z nějž byl najednou strop, a vylezli ven bez šatů, pokrytí prachem. Ve druhém patře Maribel Alarcón a její manžel Gunther utíkali utěšit syna Olivera (2), který se rozplakal chvilku před otřesy. Zřejmě je tím zachránil – Oliverův pokojík byl jediným místem jejich bytu, které zůstalo nepoškozené. „Hodně jsme se modlili a bůh nás nechal přežít,“ řekla Maribel.

Chile postihly další silné otřesy a začalo rabování

Střední oblasti Chile postihlo v neděli večer další zemětřesení, tentokrát o síle 6,2 stupně Richterovy stupnice. První zprávy nehovoří o případných nových obětech či škodách. Podle poslední bilance stoupl počet mrtvých na 711. V Chile se teď navíc začalo rozmáhat rabování obchodů.

Vláda proto do kritických oblastí přesunula 10 tisíc vojáků a  v nejvíc poškozeném městě Concepción byl vyhlášen zákaz nočního vycházení. „Nemáme vodu ani nic jiného. Nikdo se neobjevil s pomocí. Potřebujeme víc policistů, aby udrželi pořádek. Je tu spousta lidí, kteří kradou a loupí,“ postěžovala si Anan (78) z města Talca.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi