Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chile: Další silné otřesy a zákaz vycházení

Autor: ČTK, šim - 
1. března 2010
07:49

Po silném sobotním zemětřesení se země v Chile opět chvěla. Otřesy tentokrát o síle 6,2 stupně Richterovy škály si snad další oběti nevyžádaly.

První zprávy nehovoří ani o dalších nových škodách. Sobotní zemětřesení si vyžádalo nejméně 700 životů, zasaženy jím však byly minimálně dva miliony lidí.

Sobotní otřesy o síle až 8,8 stupně Richterovy stupnice, které byly skoro vůbec ty nejsilnější, jaké lze na planetě Zemi měřit, vyvolaly v Tichém oceánu přílivovou vlnu tsunami, která ale zabíjela jen na chilském území a jinde si vyžádala jen minimální škody. Varováno však před ní bylo celkem 53 států.

V zemětřesením nejvíce postiženém městě Concepción platí od nedělního večera zákaz vycházení. Byl vyhlášen poté, co v troskách poničených domů začalo rabování. Pořádek a bezpečnost zde i na dalších místech zajišťuje armáda.

"S katastrofou takového rozsahu má obyvatelstvo, bez vody a elektřiny, oprávněné obavy. Smysl pro veřejný pořádek se vytrácí," prohlásil nově zvolený chilský prezident Sebastián Piňera. Jedná se podle něj o krizovou situaci a armáda je připravena ji pomoci řešit.

Chilské zemětřesení bylo mnohem silnější než to, které začátkem ledna postihlo karibský stát Haiti. Chilské stavby ale otřesům odolaly zejména díky kvalitnější konstrukci. Zemětřesení na Haiti zabilo až 200 000 lidí, zničena byla i celá města, včetně metropole Port-au-Prince.

1alen ( 1. března 2010 09:08 )

Zákaz vycházení? Tak to je mazec. Nesmí vyjít z domu a při otřesech se musí nechat zasypat, nebo z domu utečou a budou postříleni?

Zobrazit celou diskusi