Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na jezuitských školách v Německu zneužívali sto žáků!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, rvs - 
15. února 2010
18:52

Na jezuitských školách po celém Německu se ví už o více než stovce případů sexuálního zneužívání tamních školáků. Bylo jich tak mnohem víc, než se dosud odhadovalo.

Skandál kolem zneužívání dětí v 70. a 80. letech se dostal na veřejnost na konci ledna, kdy se v médiích objevily zprávy o zneužívání dětí na jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg v Berlíně.

"Od té doby se ve škole Canisius-Kolleg či mně nahlásilo přes 100 případů," řekla berlínská právnička Ursula Raueová, kterou jezuitský řád pověřil prošetřením obvinění. Podle Raueové se oběti přihlásily pod vlastním jménem či anonymně.

Ne všechny oběti navštěvovaly zmíněný berlínský ústav, řekla Raueová. Nejvíce postižených se prý přihlásilo vedle Berlína z jezuitských škol Kolleg St. Blasien v Bádensku-Württembersku a Aloisiuskolleg v Bonnu. Ještě tento týden chce právnička předložit dílčí zprávu o vyšetřování.

Ředitel berlínského gymnázia Klaus Mertes v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Berliner Zeitung řekl, že nechce o skutečném počtu obětí spekulovat, ale že si dokáže představit třímístné číslo.

Mezitím se objevily nové případy z biskupství Hildesheim v Dolním Sasku, které jsou podle DPA více než 50 let staré. Zneužívání dětí oznámila také evangelická církev. V severoněmecké Geesthachtu v Šlesvicku-Holštýnsku byl zbaven úřadu jistý učitel, který údajně zneužíval čtrnáctiletou dívku.

Berlínské právničce Manuele Grollové se doposud přihlásilo asi 20 postižených. Asi osm či devět z nich prý bude požadovat finanční odškodnění.
"Omluva nám nestačí. Rádi bychom viděli jiné gesto, které by skutečně ukázalo lítost," citovala Grollová své klienty. Proto se prý obrátí s žádostí o odškodnění na jezuitský řád. V úvahu by podle ní připadal například fond pro oběti, který by se stal "symbolem napravení".

Jezuitský řád v Německu s dalšími kroky čeká na dílčí zprávu, řekl Thomas Busch z mnichovského sídla jezuitů. K možnému odškodnění prohlásil, že pro řád budou rozhodující požadavky obětí. Možná budou chtít slova omluvy nebo konfrontaci s viníky, dodal Busch.

Skandál kolem zneužívání dětí ze 70. a 80. let v jezuitských školách a dalších zařízeních v Německu propukl na konci ledna. Tehdy se objevily první zprávy o případech z berlínského jezuitského gymnázia Canisius-Kolleg. V následujících dnech se pak hlásily oběti například z Hamburku, Göttingenu, Hannoveru nebo Bonnu. Děti prý zneužívali členové řádu, kteří je učili či je měli na starosti.

Přes 20 či 30 let staré případy jsou už ale promlčeny. Německá biskupská konference se chce situací zabývat na svém výročním zasedání, které se koná od 22. do 25. února.

bagr1946 ( 17. února 2010 12:34 )

URIZNOUT DAREBAKUM KOULE A DAT ZEZRAT PSUM!!!!!!!!!!!!!

kaiko ( 17. února 2010 08:40 )

Jakákoliv víra je pouhé zlo ,které omezuje přirozený rozvoj a vývoj každého člověka. Za času králů páchali tito "boží služebníci" vraždy a kuli pikle. Dnes jsou zástěrkou pro ukájení svých půdů, které by tak rádi vehementně ostatním odepřeli. Jsou bohatší než si dokážeme představit, ale nikde jejich finanční pomoc není vidět viz.: Haity,Afrika aj. země, kde umírají hladem a na civilizační choroby lidé a především děti a pouhá víra v Boha je nevyléčí, nedá jim napít nebo najíst a ani jim čekání na smrt neulehčí. Věřím sama v sebe, v to, že vždy v sobě najdu sílu i přes neúspěchy vstát a jít dál, věřím, že mne rodiče slušně vychovali a i já vychvám slušného člověka, který si bude věřit a pro svůj životní cíl bude dělat maximum aniž by jakkoliv omezoval své okolí. BÝT SVŮJ JE ZÁKLADNÍ VÍRA KAŽDÉHO ČLOVĚKA !!!!!!

adelinda ( 15. února 2010 21:52 )

Připadá mi to pokrytecké jednání a morálka

gevi ( 15. února 2010 19:41 )

je nepřirozená věc. To, že se nesmějí ženit je dobrou zástěrkou pro homosexuály, hlavně ty pedofilní (a jejich hodně), pro heterosexuální pedofily a další devianty. Je nepřirozené žít teoreticky celý život s potlačenými sexuálními potřebami. Jak se zdravý člověk, jemuž pohlavní orgány normálně fungují může soustředit na víru?

Zobrazit celou diskusi