Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rakouský opat se přiznal ke zneužívání chlapce

Autor: ČTK, oj - 
9. března 2010
14:35

V Rakousku propukl skandál kolem sexuálního zneužívání dětí, který zasáhl nejvyšší církevní kruhy. Opat salcburského kláštera sv. Petra Bruno Becker se přiznal k tomu, že před 40 lety zneužil chlapce.

V pondělí večer pak nabídl svou rezignaci. Informovala o tom rakouská média. Případ zneužívání se podle nich objevil i v klášteře Mehrerau u města Bregenz.

Zneužívání dětí knězi není nic neobvyklého

Podobný případ se v nejvyšších patrech rakouské katolické církve řešil před několika lety. Tehdy byl ze zneužívání podezřelý dnes už zemřelý kardinál.
Salcburský opat se doznal k tomu, že před více než 40 lety zneužil nezletilého chlapce. V prohlášení uvedl, že se to stalo jen jednou a už se nikdy nic podobného neopakovalo. Bylo mu tehdy 24 let a měl dva roky před vysvěcením na kněze.

Becker se stal opatem salcburského benediktinského kláštera svatého Petra, který je nejstarším klášterem v německy mluvících zemích, na podzim 2008. Tehdy se oběť ozvala ombudsmanovi, který se zaměřuje na případy sexuálního zneužívání a má ho každá diecéze. Zástupce oběti představeného kláštera kontaktoval. Ten se sice k činu doznal, ale odmítl odstoupit. Poškozenému muži nabídl podle médií 5000 eur (asi 128.000 korun), když nepodnikne žádné kroky.

Salcburský arcibiskup Alois Kothgasser rádiu Ö1 řekl, že to neměla být částka za mlčení, ale bolestné. Sám se o případu prý dozvěděl teprve koncem ledna z dopisu od oběti.

Chlapci bylo tenkrát 11 let

Dnes třiapadesátiletý muž říká, že mu bylo 11 let, když jeho zneužívání začalo. V rádiu Ö1 z něj obvinil i další dva benediktiny, kteří ho měli zneužívat šest let. Rozhodl se prý po letech promluvit, aby ukončil utajování a přiměl jiné případné oběti k vystoupení.

Muž uvedl, že poprvé ho jeden z mnichů vylákal do kostelní věže. "Byl to smrtelný strach, seděl jsem nahoře, nemohl jsem se pohnout, mohl jsem se jen pevně držet - a on stál přede mnou," řekl. Opat ho prý kdysi zneužil na výletě na kolech. Oběť se mohla zpovídat jen jednomu ze dvou obviňovaných kněží. "Musel jsem se mu zpovídat, že jsem dělal necudnosti s jinými. Dal mi pak rozhřešení. Vlastně jsem se mu vždycky zpovídal z toho, co prováděl on," uvedl.

Nabídnutou rezignací salcburského opata se bude zabývat představený benediktinského řádu v Rakousku, kterým je Christian Haidinger z kláštera v Altenburgu. Rozhodne o jejím přijetí či zamítnutí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi