Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Biskup vědomě přijal pedofilního faráře

Římskokatolická církev čelí skandálu se zneužíváním mladistvých kněžími - Ilustrační foto
Římskokatolická církev čelí skandálu se zneužíváním mladistvých kněžími - Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
5. dubna 2010
13:19

Bývalý francouzský biskup Jacques Gaillot v 80. letech vědomě přijal do své diecéze kněze, který se již dříve prohřešil pedofilními delikty a který tyto činy páchal i později.

Gaillot to řekl pro pondělní vydání listu Le Parisien. Dodal, že v té době církev tímto způsobem fungovala.

"Požádali vás, abyste přijali nežádoucího kněze, a vy jste souhlasili. Udělal jsem to před více než dvaceti lety. Byla to chyba," svěřil se Gaillot. Jeho přiznání přichází v době, kdy je katolická církev ve Spojených státech i v Evropě otřásána skandály se sexuálním zneužíváním nezletilých duchovními.

Církev v roce 1987 povolila kanadskému knězi Denisi Vadeboncoeurovi, aby sloužil ve Francii, ačkoli byl dva roky předtím v Kanadě odsouzen ke 20 měsícům vězení za několikanásobné zneužívání dětí. Gaillot o tom věděl a přece jej v roce 1988 jmenoval farářem a biskupským vikářem. Vadeboncoeur tak měl znovu možnost kontaktu s nezletilými.

Denise Vadeboncoeura pak v roce 2005 odsoudil soud ke 12 letům žaláře za sexuální zneužívání nezletilce, jehož se kněz dopouštěl v letech 1989 až 1992. Již tehdy Gaillot vyjádřil své politování.

"V církvi se nyní situace změnila," tvrdí bývalý biskup. "Dnes se (takoví kněží) předávají spravedlnosti. Pomalu se zbavujeme zvyku zamlčovat," dodal.

Skandál kolem pedofilie kněží se týká Evropy i Spojených států. Papež Benedikt XVI. vytkl v březnu biskupům, že nepostupovali správně při odhalování pedofilních zločinů, ale od té doby k aféře mlčí. Přitom i on je viněn z toho, že sám v minulosti přivíral oči nad sexuálními skandály kněží.

anelam ( 6. dubna 2010 10:03 )

pan farář také nosí sukni

beruska111 ( 5. dubna 2010 21:52 )

nejjednodušší se schovat do kostela. Tam je ochrání a průšvih zametou pod koberec když se to provalí. Komu se uvěří? Váženým farářům, knězům nebo malému klukovi?

dsmann ( 5. dubna 2010 21:38 )

Tohle neni nechutná kampaň! Toto je pouze odhalování hnusu v církvi, ke kterému už mělo dojít dávno.

gevi ( 5. dubna 2010 20:40 )

Tak, tak. A celibát je mu dobrou zástěrkou pro to, aby nemusel žádnou ženskou hledat.

sona1 ( 5. dubna 2010 17:38 )

dnes us ani farnosty neni duvera. u.c.h.y.l.o.v.e

Zobrazit celou diskusi