Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bratr papeže: Zneužívali u něj kluky

Další skandál v německých církevních školách. Ve sboru, který v letech 1964 až 1994 vedl papežův bratr, docházelo ke zneužívání dětí
Další skandál v německých církevních školách. Ve sboru, který v letech 1964 až 1994 vedl papežův bratr, docházelo ke zneužívání dětí  (Autor: profimedia.cz, ČTK)
Autor: INT, han - 
7. března 2010
05:00

V centru nového sexuálního skandálu se ocitl nyní i Vatikán. Vyšlo totiž najevo, že ve věhlasném pěveckém chlapeckém sboru z německého Řezna se v 50. až 70. letech údajně dva duchovní dopouštěli zneužívání dětí. Sbor »chrámových vrabců« v letech 1964 až 1994 vedl bratr současného papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger (86).

Jeden z mužů byl učitelem náboženství a zástupcem vedoucího sboru. V roce 1958 ale musel odejít. Byl prý přistižen se dvěma svěřenci při nemravnostech. Druhý duchovní se provinil nejméně na jednom svěřenci. V roce 1971 byl odsouzen. Oba muži zemřeli v roce 1984.

Ale to není vše. Podle italského tisku jeden ze členů chóru ve svatopetrském dómu ve Vatikánu zprostředkovával služby mužských prostitutů. K jeho klientům údajně patřil i jeden vysoce postavený státní úředník z nejbližšího okolí papeže. Jedná se prý o Angela Balducciho.

Německem mezitím hýbe nejnovější skandál. Propukl v elitní internátní škole Odenwald v Hesensku. Vedení ústavu přiznalo, že jeho žáci byli v 70. a 80. letech 20. století sexuálně zneužíváni. Po skandálech se zneužíváním studentů na německých církevních školách jde o první případ takového chování na necírkevní, a navíc elitní instituci.

„K sexuálnímu zneužívání docházelo nejpozději od roku 1971,“ přiznala ředitelka Margarita Kaufmann, která údajně ví o 20 obětech. Německý list Frankfurter Rundschau hovoří o 50 až 100 obětech. Zneužívání se údajně dopouštěli nejméně čtyři bývalí profesoři. Učitelé prý třináctileté a čtrnáctileté studenty budili hlazením po genitáliích a nutili je i k orálnímu sexu. Někdy je bili a podávali jim drogy a alkohol.

Skandál se zneužíváním dětí v německých církevních školách a internátech propukl v zemi na konci ledna a od té doby se přihlásilo asi 170 obětí trestné činnosti duchovních.

colonel ( 25. března 2010 15:33 )

Ako uz velakrat "bozi zastupcovia" uviedli, ze ich poslanie si vyzaduje 24 hodin plne sa venovat svojim oveckam. Pripadna rodina/zena,deti/by ich rozptylovala v ich poslani. Ich sexualne uchylky, sa beztrestne toleruju. Tie ich neoberajui o ich plnohodnotny cas? Nie soom katolik ale tolko viem ze Jezis Kristus na svojej puti nezneuzival deti a ani nikde tomu neucil. Tiez som to nenasiel v Biblii. Mam za to, ze tomu ich naucili plne vajcia(celibat). Toto vsetko je o majetku!!!!Rodina/zena deti/su pre ich cirkev zlodeji penazi!

colonel ( 25. března 2010 15:06 )

Nevim co jsi zac, ale asi nejsi OK. Kdyby tak tveho kluka fikl nejakej kostelnik tak bys byl asi blahem bez sebe?!mrume mrume ....nedelas taky v kostele?

bosomfriend ( 7. března 2010 19:58 )

ale s pozemním personálem pana Boha vedi již dlouho Válku. Zneužívají ho, O lidskou duši se nestarají. A když nastoupí do autobusu nejsou schopni ani pozdravit a usmát se na cestuiící. Mají pocit, že bez nich lidstvo nepokročí dál. Myslím si , že ránu , kterou utržili spolu se skándály je donutí se konečně zamyslet. Jinak zaniknou !

gogo ( 7. března 2010 18:38 )

Církev hlásá že miluje bližního svého !! Takže ani jednoho jediného postiženého neměla vyhnat ! Bez ohledu na to, kolik toho ještě nedostala zpátky !! Protože soucitění s trpícími by mělo být jejím základním krédem... Nehledě na to, že některé objekty, které byly církvi navráceny, jsou nyní obydleny několika mnichy, ač je zde prostor pro mnoho lídí...Církev by měla být skromná a nebažit po majetku ! A měla by dokázat lidi přesvědčit o tom, že nekáže dodu a nepije víno... Toto již hlásal i mistr Jan Hus, který byl pro tuto pravdu touto církví upálen! A to ani nemluvím o tom, jakým způsobem církev k majetku v dějinách přišla.... Abychom se znovu nedočkali prodávání odpustů...

zirafa ( 7. března 2010 18:21 )

vyfič!

Zobrazit celou diskusi