Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zkouška americké protiraketové obrany byla úspěšná

Odstartuje společnou cestu životem svatbou ve vesmíru
Odstartuje společnou cestu životem svatbou ve vesmíru  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2008
22:50

Americká armáda v pátek provedla úspěšnou zkoušku systému protiraketové obrany, když cvičná raketa zasáhla plánovaný cíl.

Oznámil to mluvčí Pentagonu Bryan Whitman.
Nová zkouška byla podle agentur "velmi realistická" a byla při ní zasažena raketa dlouhého doletu. Test má klíčový význam pro budoucí vytvoření protiraketového amerického štítu, jehož prvky USA chtějí k velké nelibosti Ruska rozmístit také ve střední Evropě. Mluvčí amerického ministerstva obrany dodal, že zásah byl úspěšný a došlo k němu ve 21:29 SEČ.

Cílem byla zbraň, jakou USA očekávají od zemí jako je Severní Korea nebo Írán. Podle toho byla také simulována trasa, vzdálenost i rychlost střely. Zkušební raketa byla vypálena z aljašské základny Kodiak a zneškodnila ji střela vypálená z kalifornské letecké základny Vandenberg.

Páteční test byl v pořadí osmým úspěšným, kdy raketa zasáhla cíl. Celkem Pentagon od roku 1999 provedl 13 takových zkoušek.

Na vývoj kontroverzního protiraketového systému Spojené státy už utratily kolem 100 miliard dolarů. Jeho součástí by v budoucnu měl být také radar v České republice a silo s deseti antiraketami v Polsku.

Nově zvolený americký prezident Barack Obama protiraketový systém v zásadě podporuje, nicméně dal najevo, že mu dá definitivní zelenou, až se ukáže, že je efektivní a že právě tato technologie dokáže Spojené státy a jejich spojence skutečně ochránit.

Už před dnešní zkouškou odbornice na protiraketovou problematiku Victoria Samsonová z amerického nevládního Centra pro obranné informace prohlásila, že i když bude test úspěšný, nebude to ještě důkaz, že USA už mají k dispozici spolehlivou protiraketovou obranu. Technologii podle ní ještě čeká dlouhá cesta, než bude moci být použita v jiném než zkušebním režimu.