Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Moskva hrozí raketami - co na to Praha?

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2008
14:51

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg soudí, že slova ruského prezidenta Dmitrije Medveděva o rozmístění raket v Kaliningradské oblasti jako odvetě za americkou protiraketovou ochranu jsou nešťastná.

Ve vyjádření pro novináře je označil za "medvědí službu Rusku". Podobně na dnešní vyjádření ruského prezidenta reagovalo i české ministerstvo obrany. Spojené státy chtějí v Česku postavit protiraketový radar a propojit ho s desítkou antistřel v Polsku.

Podle Schwarzenberga by bylo lepší, kdyby Moskva v dialogu s Českou republikou místo výhrůžek používala argumenty. Právě Schwarzenberg letos v létě se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou podepsal smlouvu, která vznik radaru v českých Brdech umožňuje. Tento dokument a také druhou smlouvu upravující pobyt amerického personálu ještě musí schválit český parlament, kde ale vládní koalice nemá jistou většinu. Umístění radaru v ČR i přes přesvědčovací kampaň vlády odmítá většina obyvatel země.

Rusko proti radaru vystupuje dlouhodobě, pokládá jej totiž za hrozbu vlastní národní bezpečnosti. Prezident Medveděv dnes vystoupil před ruským Federálním shromážděním a prohlásil, že rozmístění raket typu Iskander v Kaliningradské oblasti a prodloužení existence tří pluků raketových vojsk bude "odvetným opatřením", pokud radar v ČR a silo s deseti antiraketami v Polsku v příštích letech skutečně vzniknou. Medveděv se svým ostrým vyjádřením vystoupil v den, kdy se vítězem prezidentských voleb v USA stal demokrat Barack Obama, od něhož si mnozí slibují snížení výdajů na obranu a zbrojení.

"Těch výroků bylo v poslední době několik z nejrůznějších stran. Já to nepovažuji za vhodný tón," prohlásil k Medveděvovým slovům Schwarzenberg. Podobná slova podle něj jen potvrzují předsudky, které v Evropě vůči Ruské federaci existují.

Mluvčí českého ministerstva obrany Andrej Čírtek řekl, že podobné výroky připomínají dobu, která už dávno minula. "Systém protiraketové obrany není namířen proti Rusku, jeho kapacita to prostě neumožňuje. ČR ruskou stranu průběžně o stavu jednání ve věci radaru informuje," zopakoval Čírtek stanovisko české strany.

Video se připravuje ...
Další videa