Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obamová vs.McCainová: Která je bohatší?

Autor: kol - 
3. listopadu 2008
15:02

Americká volební šou se blíží do finále. Do letošních prezidentských voleb opět výrazně zasáhly manželky obou kandidátů na prezidenta USA. Zná svět pravdu o obou těchto ženách den před rozhodujícím finále amerických voleb? Blesk.cz ano!

Volba amerického prezidenta je naplánována už na úterý, 4.11. Která z obou kandidátek na první dámu USA zasedne nakonec v Oválné pracovně Bílého domu po boku svého manžela? Bude to snad manželka do předposledního dne voleb úspěšnějšího demokrata Baracka Obamy, Michelle? Nebo snad dáma druhá, manželka prozměnu republikánského kandidáta Johna Mc Caina, Cindy? Co o nich vlastně víme?


Michelle Obamová

Nar. * 17. ledna 1964, je manželka Baracka Obamy, demokratického kandidáta do amerických prezidentských voleb v roce 2008. Vystudovala právnickou fakultu na Harvardu a Princetonu. V současné době se živí jako právnička. (...tolik Wikipedia.cz)

 

Michelle Obamová, manželka Baracka Obamu Michelle Obamová, manželka Baracka Obamu | ČTK

Rodinné poměry:

Michelle Obamová pochází z velmi skromných rodinných poměrů. Původní rodina žila na chudém a nepopulárním chicagském předměstí.
Vzdělání tak získala pouze za vydatného přispění dvou populárních univerzit Princetonu (fakulta sociologie) a Harvardu (fakulta právní). Její rodiče by takto drahé školy nemohli nikdy zaplatit.
Michelle však nezahálela a postupem času se vypracovala na první černošskou advokátku ve známé chickagské právní kanceláři. Obamová pracovala i jako asistentka chicagského starosty a ve vysokých funkcích na Chicagské univerzitě a v jejích fakultních nemocnicích. Byla také ve správní radě potravinářské firmy.

Michelle Obamová Michelle Obamová | AFP


Podle daňového přiznání za rok 2006 měla o 116 000 dolarů vyšší příjem,než kolik činil Obamův senátorský plat (157 000 dolarů,zhruba 2,4 milionu Kč). Až po začátku manželovy kampaně se vzdala výnosného manažerského místa v nemocnici.

Se svým manželem, horkým kandidátem na amerického prezidenta, Barackem Obamou se seznámila právě v advokátní kanceláři, kde on pracoval jako o několik let starší stážista a ona ho měla na starosti. Bylo to koncem 80.-tých let minulého století.
"Panebože,černoch a ještě k tomu takový,co pochází z Havaje? Hned jsem snížila laťku svých očekávání," líčila v kampani vzpomínky na první setkání. Chtěla ho prý dohodit některé z kamarádek,ale Barack trval na rande s ní. V roce 1992 se vzali. Mají dvě dcery: devítiletou Malii a mladší sedmiletou Sashu.

Ve stopách Jacqueline Kennedyové

Obamová si původně manželovu účast v politice nepřála a odrazovala ho od ní: "Ty jsi tak skvělý hoch a politika není místo pro slušné lidi," přiznala se reportérům tv stanice Fox News. Samozřejmě, že poté co její manžel ohlásil kandidaturu na funkci amerického prezidenta, začala jej plně podporovat a od té doby mu v kampani stojí po boku. Pikantní je, že si za svou podporu manžela ve volbách vymínila příslib, že Barack přestane kouřit. A nezahálela. Nejen, že je velmi výřečná, a časopis People ji zařadil mezi 10 nejlépe oblékaných žen světa: "Politika je možná tvrdší než dříve,ale Obamová během předvolební kampaně vystupovala sebejistě, upraveně a připomněla bývalé slavné první dámy," napsal.


Cindy Mc Cainová

Cindy je velmi bohatá žena a v přepychu, narozdíl od její konkurentky, již vyrostla. Je jedinou dědičkou bohaté společnosti, která distribuuje pivo a její majetek se odhgaduje přinejmenším na 100 mil. dolarů. Věnuje se firmě a obchodu, také trochu charitě, v čemž by (jak jinak?) chtěla také pokračovat v roli první dámy USA. Speciální pedagogiku vystudovala na univerzitě v Jižní Karolíně a ještě velmi mladá se stala královnou arizonského rodea.

223885:gallery:true:true

Potomci především

I McCainová v kampani tvrdí, že na prvním místě jsou v jejím životním žebříčku hodnot děti. S Johnem McCainem má Cindy čtyři děti. Jedno dítě, dceru Bridget adoptovali v bangladéšském sirotčinci. Nejstarším potomkem je Meghan (23),která vystudovala historii umění a ráda by se věnovala módě. Starší syn John Sidney IV (21) studuje námořní akademii v Annapolisu (stejně jako jeho otec), mladší James (19) před časem nastoupil k námořnictvu a nedávno se vrátil z války v Iráku, kterou jeho otec velmi propaguje.

John McCaine se svou ženou Cindy John McCaine se svou ženou Cindy | AFP

Seznámení s manželem

Z předchozího vztahu má John McCain další tři potomky. Cindy ho potkala na jaře 1979 na jedné z party na Havajských ostrovech. Byl tehdy ještě ženatý, ona svobodná. O osmnáct let mladší Cindy předstírala, že je starší, válečný veterán z Vietnamu zase, že je mladší. Pravdu o svém skutečném věku se o sobě údajně dozvěděli až při jejich sňatku, v roce 1980.


Nepříjemné zkušenosti s kampaní

McCainová má smutné zkušenosti z kampaně před osmi lety,kdy se stala terčem útoků manželova protikandidáta v nominačním souboji, nynějšího prezidenta George Bushe. Jeho příznivci použili k diskreditaci svého tehdejšího rivala fakt, že v devadesátých letech byla závislá na lécích tišících bolest a deprese, a že dokonce některé ukradla. Za tento skutek dostala dokonce 'flastr' v podobě peněžitého trestu. Tento důvod, navíc i následky částečné mozkové mrtvice, kterou prodělala před čtyřmi lety ji staví oproti Michelle Obamové do role té uzarděnější a strnulejší z obou. Přesto umí řídit závodní auta a pilotovat malá letadla.

John McCain s manželkou Cindy John McCain s manželkou Cindy | ČTK


Barbie pro kritiky

Kritici ovšem Cindy vyčítají přehnanou strojenost, umělost a vzhled Barbie. Hodně viditelné je to hlavně vedle stále svěží a energií sršící,navenek neúnavné Sarah Palinové,republikánské kandidátky na viceprezidentku Do Bílého domu se Cindy zřejmě moc nechce,doufala totiž,že McCain se už do dobývání křesla prezidenta nepustí. Působila by tam jen přísně konzervativně,jinak si to nikdo neumí představit.


Nerozhodně?

Vytříbený vkus neupírají ani manželce republikánského, ani demokratického kandidáta . Obě jsou moderní, přitažlivé a elegantní, mají dobré vzdělání a jsou pečlivé matky. Nic negativního se ani jedné z nich nedá vytknout a chválí je zatím většina amerických médií.


Módní policie a výstřelky manželek kandidátů pod drobnohledem médií

Kritici módních prohřešků mají obě ženy pod neustálým drobnohledem a v detailech jim stále něco vyčítají. U Michelle Obamové jim vadí její přílišná stylizace do Jacquelinne Kenedyové, na což prý je velmi robustní. Dále jí vyčítají zanedbávání jejích vlasů, kdy narozdíl od ženy Johna McCaina chodí 'výrazně prostovlasá'.

Cindy Mc Cainové zase vyčítají přílišnou strojenost a pokus o bezbřehou dokonalost. Američané mají rádi krásné ženy, ale přehnanou pózu nesnesou ani u celebrit tohoto druhu. V této 'dokonalosti' si McCainová dovolila i jedno módní foux paix a jeden módní výstřelek.

Ostuda se jí přihodila, když se při nějaké příležitosti ukázala na veřejnosti v purpurovém kalhotovém kostýmu v kombinaci s červenou koženou bundou. "Byl to skutečně tragický krok. Červenou kůži by neměl nosit nikdo starší než 21 let. Dokonce ani když jde o motorkáře," cituje International Herald Tribune amerického historika módy Deana Mercerona.

Tuto chybu se McCainová podle amerického magazínu Vanity Fair pokusila napravit koupí modelu šatů, které i s doplňky na sebe strhly obrovskou pozornost veřejnosti. Vanity Fair odhadl tyto žluté šaty, doplněné diamantovými náušnicemi, čtyřřadým perlovým náhrdelníkem, hodinkami značky Chanel a páskovými botami, zaplatila neuvěřitelných 313 tisíc dolarů (v přepočtu 5,5 milionu korun).