Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V britských sexshopech se objevil melanin

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
20. října 2008
18:57

Chemikálii melamin, která poškodila zdraví tisíců dětí v Číně, obsahují tělové spreje a krémy s čokoládovou či jahodovou vůní a další zboží v britských sexshopech.

Podle agentury Reuters o tom dnes informovala britská agentura pro potravinový dohled FSA.

Nebezpečný melamin byl podle FSA v Británii objeven v sadách nazvaných I Love You (Miluji tě), které byly vyrobeny v Číně a které se prodávají v síti sexshopů značky Ann Summers. Sady obsahují například různě ochucené spreje, umělé penisy a bradavky.

"Je to poprvé. Dosud jsme nikdy nemuseli vyhlašovat poplach ohledně podobného zboží," uvedla FSA. Zdůraznila, že uvedené předměty v sexshopech nepředstavují vážnou hrozbu pro lidské zdraví. Peter Ben Embarek ze Světové zdravotnické organizace (WHO) však vyzval britské odborníky, aby zůstali ostražití a pokračovali v testech.

Melaminový skandál vedl od léta k řadě opatření proti dovozu čínských produktů po celém světě. Desítky zemí stáhly z prodeje nebo zakázaly dovoz nejrůznějších čínských produktů, především však mléčných. V Číně po požití kontaminovaného mléka zemřelo několik dětí a desetitisíce jich onemocněly.

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Obsahuje 66 procent dusíku, takže je ideální pro zamaskování skutečnosti, že mléko bylo zředěno vodou - pokud se obsah proteinů stanovuje na základě množství přítomného dusíku, přidaný melamin obsah proteinů zdánlivě zvyšuje.