Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jedovaté mléko: zadrženo dalších 12 osob

Mléčné potraviny jsou bezpečné až pro děti od dvou let věku
Mléčné potraviny jsou bezpečné až pro děti od dvou let věku  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
18. září 2008
11:30

Čínská policie ve čtvrtek zadržela dalších 12 lidí v souvislosti se skandálem kolem kojeneckého sušeného mléka kontaminovaného melaminem.

Po jeho konzumaci už zemřelo další dítě, celkem jsou to dosud čtyři, dalších více než 6244 má zdravotní problémy a 158 trpí akutním selháním ledvin.

Š' Kuej-čung, mluvčí policie provincie Che-pej, uvedl, že ve vazbě je nyní 18 lidí spojených s kontaminací mléka. Šest zadržených údajně prodávalo melamin mlékařům, zatímco zbylých dvanáct jsou dodavatelé mléka obvinění z toho, že prodávali kontaminovanou surovinu.

Policie také zabavila 300 kilogramů podezřelých chemikálií včetně 223 kilogramů melaminu. Jeden z podezřelých policii vypověděl, že od února 2007 do července 2008 nakoupil 200 dvacetikilogramových pytlů melaminu, z nichž jeden stojí 200 jüanů (necelých 500 korun) a prodával je dodavatelům mléka.

Čínská vláda v čele s premiérem Wen Ťia-paem nařídila "kontrolu mléčného průmyslu v celé zemi". Podle agentury Nová Čína kontroly zahrnou vše počínaje krmivem pro dojnice přes dodavatele, subdodavatele až po vlastní mlékárny. Pátrat se má po všech podezřelých chemikáliích v mléce, ale i zda je dodržováno množství povolených přísad v mléčných výrobcích.

Lidé se nyní o své děti bojí. Třicetiletá matka, která se představila jen příjmením Wang, novinářům řekla, že její roční dcerka vypadá zdravá, ale přesto o ni má stále strach. Všechny tři značky mléka, které jí byla zvyklá kupovat - Yili, Mengniu and Sanlu - byly minulý týden staženy z trhu. "Samozřejmě, že jako matka mám strach," dodala. "Teď nemáme tušení, čím dítě krmit."