Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

V Rakousku našli kontaminované mléko

Mléko je díky svému složení skutečným požíračem tuku.
Mléko je díky svému složení skutečným požíračem tuku.  (Autor: Dušan Křístek)
Autor: ČTK - 
3. října 2008
12:57

V rakouském Štýrsku ve čtvrtek našli kontaminovaný mléčný výrobek čínského původu. Odborníci uklidňují veřejnost, že se jedná pouze o jedinělý případ.

Po dvou týdnech intenzivních kontrol a více než 180 kontrolních testech objevily rakouské orgány ve čtvrtek poprvé závadný obsah v mléčném koktejlu v jedné čínské restauraci ve Štýrsku. Nápoj však byl podle všeho určen jen pro osobní spotřebu majitele a nebyl nabízen hostům.

Majitel ho údajně zakoupil ve Vídni v čínské prodejně na známém tržišti Naschmarkt. Tam byl podle dosavadních zjištění zřejmě propašován, protože neprošel kontrolou ani celním odbavením na hranici. Obchodník se nápojů zřejmě rychle zbavil, protože na tržišti už další koktejly nebyly nalezeny.

Přesto první projev rozsáhlého skandálu s čínským mlékem vyvolal v Rakousku velkou pozornost a značné zneklidnění veřejnosti. Odborníci se teď snaží rozruch mírnit poukazem na to, že šlo o výjimečný případ a navíc obsah jedovatého melaminu, i když byl pětkrát vyšší, než povoluje nová zpřísněná norma, nebyl životu nebezpečný.

Skandál s přidáváním škodlivého melaminu do mléka propukl v Číně před několika týdny. Melanin mléku při testech dodává falešné zdání vysokého obsahu proteinu a může zakrýt skutečnost, že mléko bylo ředěno vodou. Látka je však zdravotně závadná a ohrožuje především ledviny. Využití kontaminovaného mléka pro výrobu kojenecké výživy mělo v Číně za následek už nejméně čtyři mrtvé a přes 50 000 onemocnělých dětí.