Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První česko-anglická škola s unikátní výukou

Autor: Ivana Žáková - 
2. září 2008
10:36

První Základní česko-anglická škola zahájila výuku v Ostravě, a to unikátním projektem. Učit se tu budou čeští prvňáci se školáky z ciziny a zdravé děti s postiženými.

Do lavic bezbariérové třídy Monty school ve speciální základce na Čkalovově ulici v Ostravě-Porubě zasedlo prvních jedenáct dětí ve věku šesti a sedmi let, mezi nimiž jsou i dvě dívenky z Koreje.

"Žáci budou integrováni v různých předmětech, jako v tělesné, výtvarné, pracovní výchově a ve volném čase. Postiženým dětem nabídneme také možnost výuky angličtiny," vysvětlili spoluzakladatelé této ojedinělé základní školy Petr a AlexandraVidlákovi.

"Na každou třídu připadá jeden český a jeden anglický učitel," doplnili manželé Vidlákovi. Učebnice, které bude integrovaná dvojjazyčná škola užívat, jsou z Oxford University Press z Velké Británie. Příjemnou specialitou školy je i fakt, že si děti mohou ráno přispat. Vyučování totiž začíná o hodinu později, tedy až v devět ráno. Předměty se navíc nevyučují jednotlivě, ale komplexně.

"Otevřená, nestresující výuka hravou formou daleko lépe připraví dítě do života, než systém v klasické základní škole," je přesvědčena Jitka Hrdinová z Ostravy, která má v Monty school syna Vítka.

"Angličtina nebyla prvořadá, proč jsem se pro tuto školu rozhodla, ale celkový přístup. Žáci jsou rovnocenným partnerem učitele. Výuka sleduje individuální rozvoj každého školáka a vede k tomu, aby z nich vyrůstali sebevědomí a samostatní lidé," doplnila maminka Davida Pěcha, Karin Lednická.