Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tihle byli slušnější, ale...

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ladislav Leimer, Rudolf Šindelář - 
22. srpna 2008
12:07

Dva týdny po rozsáhlém testu garantovaných stanovišť Taxi Fair Place se reportéři opět vydali do ulic. A výsledek?

Při minulém testu Blesk zjistil, že pražští taxikáři nedodržují rychlost a šidí zákazníky. Tentokrát měli větší štěstí. Přesto se však taxikáři drobným prohřeškům nevyhnuli a při krátké trase dokonce jeden z nich odmítl reportéry Blesku svézt.

Redaktoři Blesku vydávající se za anglicky hovořící turisty opět otestovali pražské taxikáře na stanovištích Taxi Fair Place. Ty zřídil pražský magistrát ve snaze zatočit s nepoctivými taxikáři. A co zjistil Blesk tentokrát? S padesátikilometrovým rychlostním limitem si taxikáři nedělali hlavu ani při druhém testu a občas na to pořádně dupli. Výjimkou nebyla u některých ani občasná zajížďka. Při placení se našli i 'dobráci', kterým nedělalo problém si vzít i 'dýško' bez optání, byť bylo malé.

Jeden z testovaných taxikářů dokonce reportérům otevřel vlastní peněženku, aby ukázal, že "opravdu nemá drobné". Pro anglicky hovořící cestující je s taxikáři, kteří mají naučeno jen pár frází, velmi těžká domluva.

Taxikář stojící na I. P. Pavlova redaktory Blesku dokonce kvůli neznalosti angličtiny odmítl odvézt na nedaleké náměstí Míru. Argumentoval krátkou vzdáleností. Na dotaz ohledně odvozu do pražské zoo se při anglické výslovnosti další testovaný taxikář pěkně zapotil a zbytek jízdy si pomáhal raději psaním odpovědí propiskou na noviny.

Jeden z řidičů však testem Blesku prošel na výbornou s hvězdičkou. Jel bezpečně, byl zdvořilý, a dokonce zavolal vysílačkou dispečink, aby zjistil, kde se požadovaná restaurace přesně nalézá. Ale s takovými se turisté moc často nesetkají. Budou mít velkou kliku, když na ně narazí.


Kdy může taxikář turisty odmítnout?

Taxikář odmítl dvojici reportérů Blesku odvézt z náměstí I. P. Pavlova na náměstí Míru kvůli krátké vzdálenosti. Moc ziskové rito to pro něj asi není, ale... Má řidič právo odmítnout? "Správně ani tak krátkou jízdu odmítnout nesmí. Může odříct pouze špinavé turisty nebo když se mu zrovna nezdají a obává se o svoji bezpečnost. Ale na jednu stranu se taxikáři nedivím. Ujede nějaký půlkilometr za padesát korun, a když se vrátí na štafl, je poslední v pořadí. Než chytne další rito...," vysvětlil Blesku taxikář Pavel Jelínek.

Datum Trasa Správné km Účtované km
20.8.2008 Václavské nám. - náměstí Míru 1,8 3
20.8.2008 Na Příkopě - Zoo Troja 7,8 7,8
20.8.2008 Hlavní nádraží - Mostecká 4,3 4,3
20.8.2008 Nám. Jana Palacha - Pražský hrad 3,3 3,3

 

O prvním testu pražských taxikářů se dočtete zde!