Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Kvalifikaci mohou získat třeba i hrobníci

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
1. srpna 2008
15:36

Nevyučení lidé s dlouholetou praxí se mohou v současnosti obrátit už na více než padesátku míst, kde získají doklad o svých dovednostech.

Školy i fyzické osoby je přezkouší například v oborech z gastronomie, potravinářství, zemědělství a strojírenství. Certifikát však může získat například i člověk, který se několik let věnuje profesi hrobníka. Novinářům to sdělila Zoja Franklová z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Nemusí absolvovat učební obor, aby získali kvalifikaci

Nevyučení dostali možnost získat doklad o svých dovednostech nabitých mimo školu přesně před rokem, kdy vstoupil v účinnost zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Díky němu mohou dosáhnout částečné odbornosti, aniž by museli absolvovat celý učební obor. Certifikát může získat například florista bez toho, aby se musel vyučit zahradníkem. V současnosti je schváleno už téměř 70 dílčích kvalifikací, které určují, co mají zájemci o osvědčení umět. Další se připravují.

Zkoušejících je dostatek

Zájem zkoušet lidi ze schválených odborností projevilo zatím 54 takzvaných autorizovaných osob, jde především o střední odborné školy a učiliště, udělovat doklady ale chtějí i jednotlivci, třeba vinař. Zkoušky se zatím skládaly v oborech barman a sommeliér. Některé lidi prý od složení zkoušky zřejmě odrazuje, že by se museli ještě něčemu přiučit.

Hrobníkům se ke zkouškám moc nechce

Udělovat lidem doklad o odbornosti hrobníka chce David Stejskal, který se prý podílel na vzniku standardu pro tuto profesi. Dosud se však ke zkoušce nikdo nepřihlásil. Oslovil sice pár známých, kteří se této práci už několik let věnují, zatím prý ale nemají motivaci osvědčení získat. Situace se nezmění, dokud po nich nikdo doklad nebude požadovat, uvedl.

V současné době podle něj obce dostatečně nedbají na to, aby hrobnické práce vykonával skutečně kvalifikovaný hrobník. Podle Franklové by ale přivítalo certifikaci hrobníků Sdružení pohřebnictví.

Získá si hrobník prvorepublikovou vážnost? Je to jen na něm!

U zkoušky by Stejskal zájemce prověřoval ze znalosti teorie a legislativy. Pak by měl adept například předvést, že zvládne vykopat hrob, zacházet s těžkými deskami, aniž by je poškodil, a vrátit vše do původního stavu. Stejskal tvrdí, že v současnosti se lidé ani nemají kde řemeslo naučit, protože neexistuje škola, která by se specializovala přímo na tuto profesi.

Slibuje si, že vytvoření standardu pro práci hrobníka profesi zkvalitní a zvýší její prestiž. "Za první republiky byl hrobník veřejně uznávanou osobou, podobně jako starosta, farář a učitel. Chtěli bychom se k těmto poměrům vrátit, ale vím, že to bude dlouhá cesta," řekl novinářům Stejskal.

Ucelené informace o schválených kvalifikacích a autorizovaných osobách najdou zájemci o zkoušku zde.