Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Muž a žena zemřeli před 3500 lety rituální smrtí

Autor: Slávka Červená - 
29. ledna 2013
22:55

I v zimě se kutají archeologové v hlíně. Zvláště, když odkryjí unikátní nález. Podařilo se jim to v Kunovicích na Uherskohradišťsku. V hlouce 180 cm našli kostry ženy a muže (asi 25-30) v rituální poloze. Jejich stáří se odhaduje na 3500 let.

Podle archeologa Tomáše Chrástka (26) ze Slováckého muzea jde o naprostý unikát v Česku.

„Žena je v poloze rodicí matky. Má nohy od sebe a lůno je orientováno do míst, kde vychází slunce o zimním slunovratu. Muž má rovněž vláštní polohu. Roztažené a pokrčené nohy v kolenou s chodidly u sebe, “ vysvětlil Chrástek (26). Kostry leží na vrstvě z přepálené hlíny. Jsou u nich střepy keramiky. Žena má na pravé ruce drobný bronzový náramek. 

„Muž a žena by mohli symbolizovat rituální svazek, z něhož se rodí nové slunce. Dvojice byla zřejmě při slunovratu obětována v souvislosti se zemědělským či slunečním kultem,“ pokračoval archeolog, kterému dnes pomáhala přítelkyně Eliška Kohelové (24).

Vypadá to, že žena měla zlomený vaz. Muž má zase zčásti vybité zuby. Byli obětí krvavého rituálu. „Je to opravdu unikát. Obdobný nález u nás nemáme. Cením si toho, protože najít něco takového a být u toho se člověku podaří možná jen jednou za život,“ dodal Chrástek.

Objev byl učiněn jako vždy náhodou. Když rodina dělala na soukromém pozemku zemní úpravy, narazila na lidské kosti. Patolog potvrdil,  že jsou hodně staré a místo obsadili archeologové.  Odkryli obilní jámu se dvěma lidskými skelety. Ty budou vyzvednuty a odebrané vzorky podrobeny expertíze. Muzeum má v úmyslu hrob ze starší doby bronzové zrekonstruovat a představit veřejnosti na některé z výstav. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi