Během svých školních let v Illinois nepatřil Harrison Ford mezi oblíbené studenty. O dívku nezavadil a dostal se prý i do spárů místních tyranů, kteří ho šikanovali. Bedňák The Doors Fordovy herecké začátky nebyly snadné. Tehdy se už musel starat o ženu Mary Marquardt, s níž má dva syny. Herectví však nestačilo, a tak musel vydělávat peníze i jinak. Sám se naučil tesařině a doprovázel jako pódiový technik kapelu The Doors v čele s Jimem Morrisonem (†27).

Výšlap na vrchol

Díky tesařině se dostal i k režiséru Georgi Lucasovi, který mu zajistil roli Hana Sola ve Hvězdných válkách. Zajímavé je, že Lucasovi nebylo zatěžko pozvat si Forda, aby mu udělal vestavěné skříně, když už předtím hrál v jeho filmu Americké graffiti, jež bylo ověnčeno pěti nominacemi na Oscara.

Pak už se role jen hrnuly. V roce 1981 se poprvé představil archeolog s kloboukem a bičem, jenž si říkal Indiana Jones. Film se dočkal tří dalších pokračování, poslední bylo do kin uvedeno v roce 2008. Oscara získal pouze jednou, v roce 1985 za hlavní roli ve fi lmu Svědek.

Neláme ženská srdce

Ačkoliv o něm mnoho žen fantazírovalo, on preferuje dlouhodobé vztahy. Již deset let má za partnerku Calistu Flockhart (47). Se svatbou ale otálel, vzal si ji až v roce 2010. Přece jen se nejspíš nechtěl se třetím manželstvím unáhlit.

Čtyři roky od prvního rozvodu si vzal scenáristku Melissu Mathison (62), s níž má dceru a syna. Rozvod se táhl tři roky a byl zapsán mezi nejdražší v Hollywoodu. Ford vyplatil 1,86 miliardy Kč.

Fotogalerie
3 fotografie

Nejznámější filmy

● Star Wars: Epizoda IV–VI (1977, 1980, 1983)
● Indiana Jones (1984-2008)
● Svědek (1985)
● Vysoká hra patriotů (1992)
● Tichý nepřítel (1997)
● Air Force One (1997)

Jiří Štěpnička o dabování Forda: Jsme si podobní, jen honoráře se liší

Mužný hlas propůjčil pro českou verzi Fordových filmů Jiří Štěpnička (65). Bez něj si už představitele Indiana Jonese nejde představit. „Jasně že mě vybrali, protože jsme si velice podobní,“ napůl žertuje dabér.

Je fakt, že jisté společné rysy mají. „Bohužel honoráře se velice liší,“ dodává se smíchem Štěpnička.