Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt kvůli ježurám: Čech na Papui-Nové Guineji spadl do rokle

Autor: Vlaďka Hradská, Jitka Pecharová, lmk - 
31. ledna 2012
07:26

Smrtí skončila téměř roční expedice biologa Pavla Pokludy (†26), který se koncem minulého týdne zřítil do rokle v horách Ministerre na Papui-Nové Guineji. Za tragický konec vědce může zřejmě nešťastná náhoda. Ráno Pavel Pokluda se sám vydal na procházku kolem tábora s tím, že bude fotit ježury. Když se nevracel, vydali se ho kolegové hledat. Našli ho mrtvého asi 300 metrů od základny.

Biolog nebyl na Papui-Nové Guineji poprvé. Terén kolem odlehlé základny uprostřed tropických pralesů na severu ostrova dobře znal. „Na výpravy do nitra nebezpečných pralesů doprovázejí vědce domorodí průvodci. To Pavel jako zkušený výzkumník věděl. To ale nebyl ten případ. Stalo se mu to při ranní procházce blízko tábora. Chtěl si vyfotit ježury. Zřejmě přitom šlápl, kam neměl. Zranění, která pádem ze srázu utrpěl, byla, bohužel, smrtelná,“ řekl děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích František Vácha.

Podle jeho slov byli v tu chvíli na detašovaném pracovišti výzkumné stanice Jihočeské univerzity ještě dva Američané a pět domorodců. Když ho po třech hodinách objevili, už mu nemohli pomoci.

Pavel Pokluda byl zaměstnancem českobudějovického Entomologického ústavu a studentem Jihočeské univerzity, která ho na pracovní cestu vyslala. Studenti přírodovědecké fakulty jsou smrtí svého kolegy šokováni. Fakulta teď hledá způsob, jak se s nadějným vědcem důstojně rozloučit. „Vše bude záležet na přání rodiny zesnulého,“ uvedl děkan.

Matka ho neviděla skoro rok

Příbuzné studenta zpráva zdrtila. „Rodina to nese velmi těžce. Naposledy jsem s ním osobně mluvila loni na jaře před jeho odjezdem. Od té doby jsme byli v kontaktu jen přes internet,“ řekla Blesku nešťastná matka Marie Pokludová.

Zaskočen byl i Radek Boštík, starosta obce Horní Újezd u Litomyšle, odkud student pocházel. „Smutné je, že se to stalo na konci expedice, krátce před jeho návratem domů,“ poznamenal Boštík.

elssa ( 31. ledna 2012 11:39 )

no lisko, myslís kdyby nesel sám že by nespadl,a nezabil by se, je to proste osud, a nehody se stavají vsude, jak tam tak tady,a nekdy i absurdní, ale stavají

wojtylak ( 31. ledna 2012 08:44 )

se divim že ho kamarádi nepovečeřeli.

lupita ( 31. ledna 2012 08:21 )

 Buh vi jak to bylo, treba mu tam nekdo pomohl...

Zobrazit celou diskusi