Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Sníh zasypal silnice, bouralo se všude!

Potíže měli včera zejména řidiči autobusů a kamionů, obzvlášť ve stoupání
Potíže měli včera zejména řidiči autobusů a kamionů, obzvlášť ve stoupání  (Autor: ČTK)
Autor: Filip Waller, INT, ČTK, lmk - 
22. ledna 2012
12:32

Přímo do rybníka sjel včera po zledovatělé vozovce řidič na Plzeňsku. Měl velké štěstí, dokázal se z auta dostat dřív, než se začalo potápět. Vůz musel vytáhnout jeřáb. A tento šofér nebyl sám, kdo včera boural. Za silných nárazů větru, hustého sněžení a na ledovce se stalo mnohem více nehod, než bývá v sobotu obvyklé. Největší potíže byly na Ústecku a Liberecku. Toto počasí vydrží údajně až do pondělka!

Chumelenice, silné poryvy větru a ledovka ztěžovaly dopravu na horách i na dálnicích. Například na D8 silničáři nestíhali odklízet přívaly sněhu a řidiči museli hodně zpomalit, na D5 zase namrzala vozovka, protože padal sníh s deštěm. Bouralo se i na D1 na Vysočině. Některé zaváté horské silnice musely být uzavřeny.

Nejvíce nehod bylo podle silničářů v Ústeckém a Libereckém kraji. Karambolů během odpoledne a v podvečer neustále přibývalo. Například v Provodíně na Českolipsku nezvládla řidička jízdu na sněhu, dostala smyk a skončila na střeše.

V Boru na Tachovsku sjel řidič ze silnice přímo do rybníka a auto se v něm částečně potopilo. „Ještě než jsme na místo dorazili, byl zraněný řidič z auta venku. Vůz musí vytáhnout na břeh jeřáb,“ řekl řídící důstojník krajských hasičů.

U Sojovic na Mladoboleslavsku hasiči dokonce lovili z Jizery auto, ve kterém seděla mrtvá žena (†42). Vůz byl objeven asi 1,5 kilometru od silnice v místech, kde není sjezd k vodě. Je možné, že do řeky najelo jinde a proud ho odnesl pryč. V tomto případě mohlo jít o sebevraždu.

Chumelit bude až do zítřka

Chumelit nepřestane ani dnes. „Kombinace sněžení a silného větru bude v polohách většinou nad 600 metrů vytvářet sněhové jazyky, na horách od výšky 800 metrů závěje,“ varuje Český hydrometeorologický ústav. Výstraha platí až do pondělního poledne. Do hor by proto řidiči neměli vyjíždět bez řetězů. Nebezpečím jsou ledové plochy ukryté pod napadaným sněhem a také vyjeté koleje ve sněhové vrstvě.

musoad ( 22. ledna 2012 16:12 )

V pocasi to hlasili uz takovou dobu, ale ti silnicari ne a ne neco delat. I kdyby meli jezdit s prohrnovacem celou noc...!

Zobrazit celou diskusi