Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počasí opět řádí! Ledovka, sníh a vítr komplikují dopravu, hrozí i povodně

Řidiči by si opět měli dát pozor: Situaci v Česku komplikuje sníh i ledovka. Na některých místech však dokonce hrozí i záplavy
Řidiči by si opět měli dát pozor: Situaci v Česku komplikuje sníh i ledovka. Na některých místech však dokonce hrozí i záplavy  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
21. ledna 2012
17:18

Ledovka a čerstvá sněhová pokrývka komplikuje dopravu na řadě míst České republiky. Silné sněžení zasáhlo především západní Čechy. Problémy mají řidiči, ale třeba i železnice. Brněnské nádraží bylo díky sněhu v sobotu večer dokonce mimo provoz! Meteorologové však nevarují jen před námrazami a sněhovými jazyky, ale i povodněmi. V nížinách totiž vlivem zvýšeného množství srážek opět stoupají hladiny řek. Pozor by si měli dát i ti, co se chystají na lyže do Alp. Hrozí tam pro změnu laviny!

Bohatá sněhová nadílka opět zasypává Evropu. Nevyhnula se ani České republice, kde se na některých místech očekává až třicet centimetrů nového sněhu. Vedle něj jsou však dalším nebezpečím ledovky, silný vítr a dokonce i záplavy.

V Čechách sníh a záplavy...

Díky zvýšenému množství srážek totiž hrozí, že se některé řeky začnou opět vylévat ze svých koryt. Nad Českem se tak opět vznáší strašák záplav. Některé toky hlásily během dne až druhý stupeň povodňové aktivity, na Radbuze v západních Čechách hrozil dokonce i třetí.

Nyní se toky uklidňují, avšak situaci s obavami sledují lidé, žijící v blízkostech řek.

S komplikacemi se musí potýkat i řidiči. Informovali jsme již o nehodě autobusu na Liberecku, vezoucím 30 dětí, kterým se však naštěstí nic nestalo. I v dalších částech země si však řidiči musí dát obzvlášť pozor. Přesto se počet nehod dál zvyšuje. A Brněnské vlakové nádraží hlásilo - jsme mimo provoz!

... V Alpách laviny

Chystáte se o víkendu na lyže do zahraničí? Pak zbystřete. V rakouských i francouzských Alpách se aktuálně obávají především lavin.

Ve Francii lavinové nebezpečí sužuje především východ země, uzavřen byl i tunel pod Mont Blancem, spojující Francii s Itálií.

V Rakousku jsou vlivem počasí tisícovky domácností bez proudu, některá střediska totiž byla sněhem úplně odříznuta od okolního světa. I zde hrozí laviny.

patrona ( 21. ledna 2012 19:32 )

proboha je leden a k tomu patří sníh i ledovka

gogo ( 21. ledna 2012 18:32 )

Klídek .... Zatím je velice mírná zima... Jak již dlouho nebyla... Tak k čemu ta přihlouplá histerie ?

adamice ( 21. ledna 2012 17:28 )

Smutné na tom všem je, že v pátek naši meteorologové říkali na internetu, že o víkendu k nám zavítá jaro. To jsou tak neschopní nebo si z nás dělají prču?

eillenn ( 21. ledna 2012 17:23 )

No jo,oni ti meterologové mění své prognózy od minuty . Včera jsem četla něco o jaru a ono chumelí. Takže žádné překvapení se nekoná,vážení,je leden,no ne? Jediní,koho toto počasí zaskočilo,jsou silničáři a také meterology....

Zobrazit celou diskusi