Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naši drazí miliardáři: Co si o nich myslíme?!

Autor: fab, evakk - 
20. ledna 2012
06:32

Kdo je pohádkově bohatý, nacpal si kapsy metodami legendárních čtyřiceti loupežníků… To si myslí polovina z 21 036 lidí, kteří se zúčastnili exkluzivního průzkumu společnosti SANEP pro deník Blesk na téma čeští miliardáři.

Reprezentativní vzorek Čechů nemá o tom, jak jejich spoluobčané vydělali desítky miliard, vůbec valné mínění! Nejspíš to pramení z okolností velké a malé privatizace. O těch si drtivá většina respondentů, a to včetně mladých lidí, myslí, že nebyly férové. Většina je také navíc přesvědčeno o zvýhodnění bývalých komunistů při dělení státního majetku. Podle odborníků právě realita 90. let, kdy ekonomika předběhla právo o několik délek budovy Nejvyššího soudu, způsobila, že část Čechů má tendenci házet do jednoho špinavého pytle i ty, kteří zbohatli jen díky své pracovitosti.

U další otázky je ale patrné, že nezanedbatelná část lidí je ochotná připustit existenci poctivých podnikatelů. Lze říci, že účastníci průzkumu cítí pachuť spíše vůči způsobům zbohatnutí, než proti boháčům jako takovým.

Samostatnou kapitolou jsou odpovědi na otázku, zda majetní dávají dost na charitu. Většina se domnívá, že ne či spíše ne. Takže drazí miliardáři, rozdávejte víc. Je to nejlepší způsob, jak se v očích veřejnosti odlišit od Alibabových kolegů.

Na výsledky průzkumu v grafech se podívejte v galerii!


Názor experta Blesku - Jiřina Šiklová, socioložka

Platí zhruba toto: Občany zajímají především nadnesené zprávy, které jim umožňují snadné vysvětlení pro svůj vlastní neúspěch. Proto si ostatně vždy lidé i v kramářských písních zpívali a povídali o vrazích a zlodějích. Na svatých je zajímalo především jen to, jak byli umučeni. K tomu pak ještě komunisté 40 let lili lidem do hlavy, jak je okradli kulaci a továrníci. Proč by proto dnes lidé měli uvažovat odlišně? Navíc úspěch druhého je tím znehodnocen a ten, kdo si myslí, že každý bohatý člověk je zloděj, má vysvětlení pro to, proč on sám nic nedokázal.

stanislavhahn ( 28. března 2012 09:04 )

Určitě jsou u nás i poctiví podnikatelé.Oni ale miliardy určitě nemají.

stanislavhahn ( 28. března 2012 09:02 )

Pravda bolí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

stanislavhahn ( 28. března 2012 08:59 )

Mate pravdu ale ty jejich mozky zaslepené penězi to nepochopí.

stanislavhahn ( 28. března 2012 08:53 )

Chtěl bych vědět kdo z nich k těm miliardům přišel poctivě.100% nikdo.

mnpv ( 22. ledna 2012 17:41 )

Zatím co vy nemáte ani čisté, ani špinavé, dobře vám tak, za kecání hulvátských nesmyslů se díky Bohu zatím neplatí

Zobrazit celou diskusi