Na konci zelené uličky v anglické vesnici Northamptonshire stojí Versailles v menším vydání obklopené pečlivě udržovaným parkem. Zámek v roce 1702 postavil architekt Nicholas Hawksmoore, nikdy nebyl otevřen pro veřejnost. Na šířku má "jen" devět oken a přístup do něj zajišťují dvoje schody. Samozřejmě nesmí chybět kamenní lvi shlížející ze střechy. Sídlo Easton Neston je ideální pro renesančního prince.

Tím v této pohádce je Leon Max, neuvěřitelně bohatý Rus, který velkolepou stavbu koupil za skoro 450 milionů korun. A dalších víc jak 700 milionů korun utratil za opravy a vylepšení zmiňovaného zámku. S koupí domu mu připadl i starý komorník Roy Goodger, který na zámku slouží už třicet let.

Zámek je sice přepychově zařízený, ale jako mrtvý. Nepobíhají tam děti, skvostné stoly ve francouzském stylu nezdobí rodinné fotografie, ani pes neštěká v rozlehlých zahradách patřících k sídlu. Max je totiž dvakrát rozvedený a jeho jediná dcera Sophie (24) žije v Portlandu.

Fotogalerie
1 fotografie

Leonid Maxovitch Rodovinksi, jak se celým jménem tento boháč z východu jmenuje, je další z Rusů, kteří si kousek po kousku skupují Anglii. Jenže na rozdíl od jiných si nekupuje fotbalové kluby ani stáje Ferrari, ale dává přednost anglickým okázalým sídlům.

Rozhodně si nevede špatně. Vždyť mezi jeho přátele už patří anglická šlechta z celého okolí. Místní smetánka se během lovecké sezóny schází mimo jiné i na jeho zámku. Jeho sousedem a přítelem je dokonce bratr zesnulé britské princezny Diany - Charles Spencer.

Jak Rus k penězům přišel

Není to ale typický oligarcha. Nepřišel k obrovskému jmění díky dobrým kořenům, ale vlastní prací a pílí. "V sedmdesátých letech jsem utekl z Petrohradu do Vídně, kde jsem dostal politický azyl. Pamatuji se, že jsem jel vládní dodávkou po městě, které bylo nádherné, ale nápisy byly v němčině a té já nerozuměl. Tehdy jsem si řekl, že musím začít plavat, nebo se utopím," popisoval britskému deníku Daily Mail. Matka mu naštěstí dala tři vzácné rámy na obrazy, které prodal a za získané peníze mohl začít nový život. "Rád bych je získal zpět..." dodává miliardář.

Do Ruska jezdí několikrát do roka navštěvovat svou devadesátiletou matku. "Připadám si tam jako cizinec. Což je dobře. Nemám ani moc ruských přátel. Většina z nich zemřela na nemoc, nebo během povstání," svěřil se.

Z Vídně se pak odstěhoval do New Yorku. "Chtěl jsem založit vlastní společnost. Myslel jsem, že na to mám. A v pětadvaceti letech už jsem byl milionář," přiznává.

A proč bydlí zrovna v Anglii a v sídle Easton Neston? "Anglii miluji a zámek jsem viděl z vrtulníku a byla to láska na první pohled!" tvrdí.

Největším klenotem okázalého sídla ruského zbohatlíka je rozhodně blonďatá kráska a milenka v jedné osobě - Katia Elizavora (25). Měla velké štěstí. Leon ji potkal v Moskvě na ulici, když jí bylo teprve čtrnáct. Zakrátko se stala jeho milenkou i tváří módní značky Max Studio, kterou vlastní. Firma se zabývá výrobou a prodejem dámského oblečení. Vztah s krásnou dlouhonohou blondýnkou, která měří úctyhodných 180 centimetrů, Leon přirovnává k tomu, když se sochař zamiluje do svého výtvoru. S oblibou ji taky básnicky přirovnává k múze.