Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtenář Blesku pomohl: Tomáš (17) na vozíku už může z domu ven

Autor: Slávka Červená, lmk - 
29. prosince 2011
06:52

Klidnější svátky než kdy jindy letos prožila Irena Horehleďová (40) ze Slovácka, která 10 let sama vychovává tři děti (9, 17, 20). Měla radost, že se povedla náročná operace těžce postiženého Tomáše (17), a navíc, že s ním nyní na vozíčku může bez problémů vyjet na zahrádku. Dříve jí v tom bránily nedokončené bezbariérové úpravy.

Tomáš trpí těžkou spastickou kvadruparézou, epilepsií, alergickým astmatem a je téměř slepý. Podle lékařů z něj měl být ležák. Matka s ním ale léta dřela. S její pomocí dokázal ujít až 100 metrů. Před třemi lety po úrazu v lázních však zůstal upoután na vozíčku. V domku, kde rodina žila, nebyly reálné bezbariérové úpravy. Paní Irena, přestože je sama vážně nemocná, domek prodala a postavila nový! „Jiná možnost nebyla. Tomášek vyžaduje péči 24 hodin denně a nemohla jsem stále chodit z přízemí do patra,“ vysvětlila.

Domek postavila a zútulnila z posledních sil. Na bezbariérové úpravy okolo domu jí už nezbyly peníze. Na článek v Blesku o jejím osudu zareagoval majitel místní stavební firmy. „Vyšel mi vstříc, i když jsem měla k dispozici jen příspěvek od sociálky a Nadace Děti-kultura-sport z Uherského Hradiště. Vjezd, dvorek i terasu řemeslníci vydláždili, a to i přesto, že dodnes nejsem schopna říct, kdy a jestli vůbec seženu zbývající peníze od nadací,“ pokračovala. „Tomášek je moc rád na zahrádce. Můžeme teď bez problémů vyjet z kuchyně na terasu nebo z jeho pokoje. Chci moc poděkovat,“ reagovala.

Nevzdává se naděje, že jednou se Tomáš znovu postaví a v chodítku udělá několik kroků, se synem neustále cvičí. Na tváři má úsměv, ale na srdci další problém. Tomáš pro rehabilitaci potřebuje motomed. Stojí 140 tisíc. „Polovinu by uhradila sociálka, ale zbytek není v mých silách. Oslovila jsem nadace. Čekám, jestli uspějeme,“ svěřila se Blesku.

milin ( 29. prosince 2011 12:00 )

Já bych nevychvaloval něco,co by mělo být samozřejmé..

milin ( 29. prosince 2011 11:59 )

A nebo stačí zadat do gůglu "motomed"....tak jsem si našel i ten svůj,stačí prostě chtít..

milin ( 29. prosince 2011 11:54 )

Ode mě by to mohla být velká pomoc a zdarma...

milin ( 29. prosince 2011 11:52 )

to je snad úplně jedno...to podstatu nemění...

alumno ( 29. prosince 2011 11:51 )

Paní o to nejspíš nebude mít zájem, protože jejím cílem je získat takovou dotaci nebo dar, aby na to ze svého nemusela dát ani korunu. Sama postiženým přispívám pravidelně, ale konkrétně z téhle paní a její snahy nemám dobrý pocit.

Zobrazit celou diskusi