Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miliardář Roman z ČEZ si ve Špindlu staví supersrub

Autor: Jitka Pecharová - 
7. prosince 2011
05:00

Správce jako břitva a dva velcí psi, z nichž jeden prý »rád trhá«… Takovou ochranku má nový srub, který si ve Špindlerově Mlýně nechává budovat exšéf ČEZ, miliardář Martin Roman (42). Stavba vyrostla na místě bývalé vládní horské chaty Slunečná. Chalupu, na kterou se jezdili rekreovat politici s rodinami, koupil za téměř 13 milionů korun na konci působení Topolánkova kabinetu v rozprodeji nepotřebného vládního majetku. Nikdo jiný prý o ni neměl zájem…

Chata Slunečná je přitom skvěle situovaná s perfektním výhledem. Stojí v chráněné zóně Krkonošského národního parku, asi pět kilometrů nad Špindlerovým Mlýnem u Davidových bud. Je na konci cesty pod svahem, za ní už je pouze les a sjezdovka. V zimě se k ní dá dojet jen na skútru nebo rolbou. A pouze s povolenkou, ve městě je u přístupové silnice závora. Roman má jistotu, že noví sousedé mu nepřibudou, v místě je stavební uzávěra.

Bývalý boss polostátního energetického gigantu a současný šéf jeho dozorčí rady, který zbohatl na rostoucích cenách elektřiny, velkou část chaty nechal zbourat a v létě začala najatá firma budovat nový objekt.

„Líbí se mi, jak tu chatu přestavuje. Je o hodně hezčí. Tamto byla stará luxolem natřená ošklivá chalupa. Na tohle se dívá líp,“ vítá rekonstrukci chaty v celodřevěnou stavbu majitel vedlejšího horského penzionu. Na materiálu se také nešetří, jde o trámy 40x40 cm ze zámořské  thuje, které se také říká červený cedr.

Chata Slunečná
Rekreantům, mezi nimiž byli vládní úředníci i ministři s rodinami, nabízela ubytování pro 2 až 4 osoby na pokoji o kapacitě 40 lůžek. V roce 2007, kdy vláda byla rozhodnuta, že se chaty zbaví, stál čtyřčlennou rodinu týdenní pobyt 8000 korun.

„Z původní stavby tady zůstala zachována tahle krajní část. Střed se odřízl a na hlavním půdorysu se staví úplně nová chata s terasou,“ popsal stavbu muž, který se Blesku představil jako správce objektu. „Na stavbě se pracuje v týdnu, i teď v zimě. Když má pan Roman dovolenou a volné víkendy, tak sem jezdí,“ dodal muž.

Jaký záměr exšéf ČEZ s chatou má, neřekl. „Nevím. Musíte se zeptat majitele,“ odkázal. „Příští rok by měla být hotova,“ prozradil pouze správce. Martin Roman byl stručný: „Jde o úplně normální chalupu, která je udělaná tak, aby tam mohla jezdit rodina a kamarádi.“ Na kolik ho rekonstrukce přišla, odmítl prozradit. Že se počítá v milionech, netřeba však dodávat…

Chalupu Romanovi hlídají psi

Zájem o vnitřní prohlídku objektu odmítl, a dal jasně najevo, že o zvědavce nestojí. Přiznal, že na ně navíc má účinný prostředek v podobě dvou zmíněných psů. Po skončení rozhovoru pak odešel do staré části chalupy, přičemž psy nechal volně puštěné. Na místě tak byl taktický ústup ze staveniště.

Zvenku je pouze patrné, že ve spodní části objektu budou zřejmě garáže. Nad nimi se rýsuje obrovská otevřená terasa a dvě patra pro ubytování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zidoniusek ( 8. prosince 2011 08:10 )

tady čteš názory lidí a není to jen závist,co je nutí psát tyto řádky.Je to jen odezva na tu špínu,co je kolem nás,to si fešáku pamatuj.Pak se přihlas i s pitbulem!!!!!

lufterak ( 7. prosince 2011 18:03 )

malo sledujete svetove deni, budete radi, kdyz dostanete kulku jako Kadafi ... Ve vasem pripade budete pomoceni a pokaleni strachy sedet nekde ve smrdutym sklepe a ven vas budeme tahat po jednom a popravovat baseballkama pred vasima rodinama ... Uz byste mel myslet na exil, ono az se to spusti, tak se tech 160km na hranice bude zdat vam a vam podobnym jako cesta na konec sveta

01380138 ( 7. prosince 2011 14:44 )

souhlas+

01380138 ( 7. prosince 2011 14:44 )

vám ani ta vařečka

01380138 ( 7. prosince 2011 14:43 )

taky to je z našich peněz vše řádně prověřit

Zobrazit celou diskusi