Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olomoucká zoo se těší z narození malého zebráka!

Autor: Pavel Ryšlink - 
4. prosince 2011
08:08

V poněkud neobvyklou dobu přišel ve čtvrtek na svět v olomoucké zoo na Svatém Kopečku malý hřebeček zebry Chapmanovy Daren. Na rozdíl od mláďat, která se narodila na jaře a v letních měsících se může pochlubit tím, že jako správná zebra přišel na svět ve stylovém zimním trikotu.

Zebry Chapmanovy patří k velmi plodným zvířatům, jejich samice snadno rodí a samci jsou velmi aktivní. „Často obskočí samici hned po porodu, sotva z ní vyjde placenta,“ prozradila mluvčí olomoucké zoo Hana Labská. Proto se prý tato zvířata na rozdíl od jiných páří a rodí bez ohledu na roční dobu.

S Darenem si dalo stádo na čas

Poslední mládě před Darenem se ovšem na Hané narodilo víc jak před rokem. „Už nám to bylo skoro divné, že se pořád nic neděje a říkali jsme si, jestli něco není v nějakém nepořádku. Teď jsme se ale konečně dočkali,“ konstatovala Labská.

Máma Dáša je skvělou matkou

Čím víc si dal Daren na čas, tím víc se má ale k světu. Sotva se postavil na nohy, okamžitě se sžil s celým stádem. Máma Dáša se o něj navíc perfektně stará. „Ona je to taková naše zasloužilá matka. Loni se ujala dvouměsíční klisničky Amálky poté, co jí uhynula máma Apaja. Vyloženě ji přijala za svou,“ prozradila mluvčí labská a dodala: „I Daren nyní Amálku považuje za vlastní sestru.“

Mají pruh navíc

Zebry Chapmanovy jsou poddruhem stepních zeber. Jejich velkou zvláštností je, že nejsou pouze dvoubarevné, jako jiné zebry, ale mezi dvěma černými pruhy mají navíc na bílém podkladu ještě pruh hnědý. Olomoucká zoo chová tato zvířata od roku 1988. Stádo sestává z chovného samce Taylora, tří klisen a mláďat Amálky a Darena. Daren je přitom devatenáctým úspěšně odchovaným mládětem tohoto zvláštního druhu zeber v olomoucké zoo.

jakub-moravec ( 4. prosince 2011 09:01 )

Chudák zebrák, ten kdo nepíše s háčkama, tak by to mohl i být "žebrák"

Zobrazit celou diskusi