Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Divadelníky z Husy na provázku podpořil i Havel

Autor: Ondřej Požár - 
18. října 2011
13:05

Drsné škrty v brněnské kultuře, plánované tamním magistrátem na příští rok, vyvolaly vzpouru tamních divadelníků. Ti v boji proti krácení příspěvků divadlům získávají podporu známých osobností. Bývalý prezident Václav Havel například podpořil známé kultovní divadlo Husa na provázku.

Tato scéna by totiž v následujících dvou letech měla přijít každý rok o pětinu rozpočtových výdajů. Dvacetiprocentní snížení částky na provoz divadla však musí 8.listopadu schválit brněnští konšelé.

„Schválení takového rozhodnutí může mít pro řadu institucí likvidační charakter. Zásadně s ním proto nesouhlasíme!“ napsali v dopise městským zastupitelům divadelníci z Husy na provázku.

Umělcům fandí i Polívka, Kraus a další osobnosti

A kromě exprezidenta Havla je podpořilo na 250 věhlasných lidí, mezi nimi třeba Bolek Polívka, který ve zmíněném divadle dlouhá léta hrál, režisérky Olga Sommerová a Helena Třeštíková, moderátor Jan Kraus, herec Zdeněk Svěrák, spisovatel Michal Viewegh a další.

„Vím, že chtějí ubrat Provázku peněz. To se mě dotklo! Dneska se šetří všude. Ale já se obávám, že v tomto případě hraje u politiků hlavní roli pocit, že důležitější jsou jiné věci,“ tvrdí Václav Havel.

Kultura není doplněk, míní Havel

Podle něj politické strany začínají své programy ekonomikou a končí kulturou. „Ta je politiky marxisticky vnímána jako nadstavba a doplněk. A to není dobré!“ rýpnul si bývalý prezident a dramatik.

Václav Havel však dodal, že doufá, že pocit vnímání kultury jako třešničky na dortu se do uvažování brněnské radnice nevloudí.

Morávek stříhal provázek

A v útoku na brněnský magistrát si přisadil i umělecký šéf Husy na provázku, známý režisér Vladimír Morávek. Ten před novináři symbolicky stříhal kus provázku a pak ho svázal dohromady.

„Budeme šetřit třeba tím, že nebudeme svítit. Další tři procenta ušetříme tím, že rozdáme pár výpovědí a vyhodíme pět a půl herce!“ poznamenal ironicky Morávek, když stříhal kus provazu.

lipno ( 1. listopadu 2011 15:53 )

Jak je podporuje Havel, tak od nich dávám ruce pryč

rudyptak48 ( 18. října 2011 15:10 )

Havel radí magistrátu, jak má přistupovat k financování divadla Husa na provázku, a školí je o významu kultury. To je ten pravý mravokárce. Myslím, že nepotřebují radu, ale finanční podporu. Té se však od něj nedočkají, protože se vším disponuje Dáša. I tu narozeninovou oslavu mu musel zaplatit jeho kamarád a milionář, jakoby se jednalo o bezdomovce.

Zobrazit celou diskusi