Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Divoký sever čekají další demonstrace

Autor: bali, ČTK - 
2. října 2011
09:00

Šluknovský výběžek budou opět zužovat demonstrace. V neděli chtějí místní demonstrovat proti zvýšené kriminalitě, Romům a místním politikům. Akce zahrnuje mítink na Lužickém náměstí v Rumburku od 11:00 a pochod, který začne o tři hodiny později ve Varnsdorfu.

Na pořádek v obou městech mají dohlížet řádově stovky policistů, přesný počet tentokrát mluvčí policie odmítl uvést. Na demonstrace v posledních šesti týdnech nasadila vždy 300 až 700 svých příslušníků.


Pochod ve Varnsdorfu má začít už tradičně, jak v osmi předchozích případech, na náměstí Edvarda Beneše. Pak se má vydat okolo problémové ubytovny Sport až k německým hranicím a do města se opět vrátí okolo domu místostarosty a dlouholetého prvního muže města Josefa Poláčka (ODS). Na jeho hlavu míří od místních největší porce zloby. Mítink v Rumburku byl svolaný skoro v nejzazším možném termínu a radnice ho sice akceptovala, ale také odsoudila. Organizátorovi prý jde jen o vlastní zviditelnění a rozdmýchávání už zklidněné situace.


Napětí v relativně chudé oblasti se stupňuje od poloviny srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností pod domy obývanými Romy, pak se protesty přesunuly do Varnsdorfu. Demonstranti se při pokusu o pochod k ubytovnám dostali několikrát do střetů s policií.


Na místě budou i aktivisté z iniciativy Nenávist není řešení. Ti i minulý týden byli s Romy na ubytovnách, v jejich týmu jsou podle mluvčího iniciativy Miroslava Brože psycholog, sociální pracovník a člověk školený na zvládání krizových situací.

derida ( 10. října 2011 15:47 )

Jaký jste si to udělali,takový to máte. Teď se všichni rozčilujete? Co ty chudáci Romáci tam mají dělat? Ty určitě kradou a přepadávaj už kvuli hladu. Vy si myslíte,že je tam někdo zaměstná?určitě ne,když jde celý město demonstrovat aby se jich zbavili. Pro vás mají větší váhu peníze než lidskej živit. Mordujete se navzájem jak maniaci. Támle matky vražděj vlastní děti-vaší generaci, támhle ńáký podvodníci dělaj milionový podvody a vy se pořád oháníte po Romech. My by jsme taky chtěli stejný práva,tak jako vy ale vy jste tak zahleděný do sebe,že už ani nevidíte,nebo spíš nechcete vidět.

annael ( 2. října 2011 21:56 )

Toto ve skutečnost není pouze severočeský problém, ale skutečně celorepublikový. Ovšem na severu to přesáhlo už veškeré meze, tak to tam začalo vřít. Ano, nějaký čas už je to všude a bude to tu i nadále, pokud lidé nedonutí vládu, aby tuto neúnosnou situaci začala efektivně řešit. Je nemyslitelné, že by měli obyčejní lidé mlčet a nic nedělat. Musí vládu všemi možnými způsoby k řešení donutit. Situace už je natolik vážná, že pokud s vládou k řešení tohoto problému nic nepohne, vezmou lidé spravedlnost do vlastních rukou. Tvoje srovnání cigánů s opilými bezdomovci hodně pokulhává. Mezi cigány je těch, co žijí na úkor všech poctivě pracujících drtivá většina. Je jich podstatně víc, než bezdomovců opíjejících se krabicovým vínem, které jen tak mimochodem už dávno nikam žádná sanitka nevozí. Když saniťáci zjistí, že jde o opilce, který neni v ohrožení života, nechají ho na místě a zase odjedou. A navíc tito současní bezdomovci jsou většinou staří lidé, co se nedokázali vypořádat se současným tržním systémem a skončili na ulici po letech poctivé práce a placení daní státu. Většina cigánů nikdy nepracovala, do státní pokladny neodvedli nikdy ani korunu, ale stát jim zajišťuje vlastně za nic bydlení i ostatní zajištění. Kdyby ti bezdomovci dostávali od státu tolik, jako dostávají cigáni, tak by nemuseli žít na ulici, nebyli by bezdomovci.

jendine ( 2. října 2011 21:18 )

Takže...díky za reakci, chtěl jsem jenom poukázat na to, že ze severočeského problému se pomalu ale jistě stává celorepublikový a to úplně v pořádku není. Tohle bylo, je a bude. My obyčejný lidi ať černý, bílý nebo žlutý tohle nevyřešíme. Můžou to vyřešit pouze úřady a vláda. Je spousta i bílých, kteří parazitují na soc. systému jen prostě nejsou tolik vidět. Jsou pouze vidět u obchodních domů opilí krabicovým vínem, pomočení a pokálení. A co se děle nic...zavolá se záchranka odvezou se no zdr. zařízení, kde se vykoupou poskytne se jim přístřeší, čisté prádlo a nocleh ...a poplatky: kdeže ty se neplatí jde to bohužel lidičky zase z vašich kapes. Takže...bílý černý nebo jiný pokud je to parazitující člověk ať jde třeba do háje, ale v životě nebude mít strach jít po ulici, kdežto já abych se už teď ohlížel přes rameno. To co se děje na Šluknovsku se mi ale taky nelíbí, jenom kde teda jsou slušní severočeští romové aby vystoupili na svoji obhajobu.

e.44 ( 2. října 2011 19:24 )

Ale to já vím, že to nefunguje nikde, kde se těch nepřizpůsobivejch nedokázali zbavit. Já jenom reagovala na tu provokativní otázku pod tou fotkou. Rozebírat to tu celosvětově, to bych dneska už nic jinýho neudělala Pokoj od nich maj jenom ty země, kde zůstalo jenom pár slušnejch rodin. Prostě tam, kde se jim povedlo ten nepřizpůsobivej póvl chytrými kroky v čas vyštvat ze země, než začal ten nesmyslnej "rasistickej" amok.

e.44 ( 2. října 2011 19:16 )

Tak do jednoho pytle tu slušný cikány háže s tím parazitujícím ksindlem málokdo. Já tedy ne. Lidem, co nejsou rasisti z přesvědčení vaděj právě jenom ti paraziti. A ne pro barvu kůže, ale kvůli tomu parazitování. A cikán nebo rom, to neni volovina. V blízkosti cikánů jsem žila dost dlouho, tak vím svoje. Sami se cikány nazývají, na slušńáka, co je oslovil jako romy vytáhli kudly. Za Čechy se taky nepovažují. Jsou hrdí na to, že jsou cikáni. A podle tvojí podivný logiky - jsem Čech, ne cikán, jelikož jsem se narodil v Čechách, by se za Čechy museli považovat třeba i Asiati narození v Čechách. Pěkná blbost, co?

Zobrazit celou diskusi