Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sčítání lidu už zná své hříšníky: 233 lidem hrozí pokuta!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: efr, ljšk - 
22. září 2011
16:10

Rozsáhlá akce sčítání, která probíhala na jaře po celé republice, naplňuje svoje hrozby. Lidem, kteří se povinného sčítání odmítli zúčastnit a poskytnout zjišťované údaje, hrozí pokuta až ve výši 10 tisíc korun. O tom, kdo pokutu skutečně dostane, rozhodují obecní úřady. Jim poslal seznam 233 „hříšníků“ Český statistický úřad.

Ten už od konce sčítání vyhodnocuje přes 17 a půl milionů vyplněných papírových i elektronických sčítacích formulářů. Úředníci ze statistického úřadu zjistili, že svoji povinnost vůči sčítání nesplnilo celkem 233 osob, které se vyjádřili ať už sčítacím komisařům, nebo i písemně, že se do sčítání nezapojí.

V jakém kraji se proti sčítání protestovalo nejvíc?

Největší počet podnětů k zahájení přestupkového řízení podal statistický úřad obecním úřadům ve Středních Čechách, na jižní Moravě a v Praze. Naopak nejméně lidé ignorovali celorepublikovou akci v Karlovarském a Libereckém kraji. Zatímco letos hrozí tučná pokuta 233 občanům, po sčítání lidu v roce 2001 byl podán podnět k přestupkovému řízení u 261 osob.

„Teď už bude záležet na oslovených obecních úřadech, aby zvážily situaci a okolnosti nesplnění povinnosti u uvedených osob a rozhodly, zda s nimi zahájí přestupkové řízení. V rámci přestupkového řízení hrozí viníkům možný postih až do výše 10 tisíc korun českých,“vyjádřil se Stanislav Drápal z Českého statistického úřadu. Tolerovat se pravděpodobně budou případy, kdy v rodině, která nevyplnila sčítací formuláře, došlo k tragickým událostem, například úmrtí nebo vážné nemoci.

ixtlil ( 23. září 2011 03:40 )

Dobrý den , ppíši z andorrského dvouknížetství . Dle mého názoru je nejvyšší čas tenhle ničemný úřad zrušit a vyjít jako v 89 a vyhnat ksindl (čímž mám na mysli neužitečné poslance , a zdegenerovanou vládu , kteří se baví o nesmyslech , třeba s kým jakási madame Kočí "spala" a s kým ještě ne , nebo s kým se který poslance popral v lokále a přišel o dva zuby a kde ještě ne (trochu mi to připomíná větu z J. Bonda, že se Jamaiská policie vyzná leda v sexe a mačetových bitkách ) tentokrát účinněji , z Prahy . Jinak nám tito zmetkové udělají peklo ze života . Já na ně kašlu , ksindl nepodporuji , ,již nikdy sčítání ani volby .

derek ( 22. září 2011 21:35 )

Nesčítal jsem nejsem ovce. Rozkrádání podporovat nebudu.

roval ( 22. září 2011 21:06 )

Že zrovna ty, kterej tady neustále horlivě šíříš komunistický názory, mluvíš o nátlaku státu. Za komunistů by si nikdo nedovolil proti jakýmukoli komunistickýmu výmyslu protestovat nebo ho dokoce nevyplnit. A taky by za to pykal. Jo tenkrát bys mohl veřejně žvanit o nátlaku státu na občana, komanči by ti ukázali, jo nátlak, to bylo jejich.

blackpepper ( 22. září 2011 18:19 )

To nechápu. Když ví, kolik lidí se jim na vyprdlo, tak logicky musí vědět, kolik lidí se zůčastnilo. Otázka zní: Proč jsme se teda sčítali???

limak007 ( 22. září 2011 16:41 )

"...celkem 233 osob, které se vyjádřili..."

Zobrazit celou diskusi