Desatero bezpečného komína

1. Jakýkoliv komín, který používáte, musíte minimálně jednou za rok nechat zkontrolovat. Je celkem jedno, jestli komín používáte pro kotel na pevná paliva, plynový kotel, kamna na dřevo, krb, nebo krbová kamna s výměníkem.

Kolik za kominíka zaplatíte?

Kontrola: 350 až 1000 Kč
Čištění: 200 až 300 Kč
Revize: 1000 až 1500 Kč

2. Pokud komín nepoužíváte a chcete se vyhnout kontrole, musíte ho v ústí zabezpečit proti dešti a v místě připojení spotřebiče označit tabulkou »mimo provoz«. Vafky s výstupem na fasádu se za komín nepovažují.

3. Revize komínů a spalinových cest se dělají pouze u nových a upravovaných komínů, před uvedením do provozu, nebo po každé stavební úpravě komína.

4. Revizi musíte mít i při obyčejné změně druhu paliva, spotřebiče, před výměnou domácího spotřebiče, po komínovém požáru, nebo při podezření na výskyt trhlin ve spalinové cestě.

5. Revize smí provádět pouze certifikovaný kominík, takzvaný revizní technik komínů nebo komínových systémů, nebo revizní technik spalinových cest. U komínů, které tuto revizi už mají a běžně je používáte, stačí pouhá kontrola, kterou může dělat i živnostník – kominík.

6. Máte-li kotel o výkonu do 50 kW, můžete si provést čištění komínu sami. Každé čištění musíte uvést do tzv. požární knihy.

7. Čištění byste podle nové vyhlášky měli provádět alespoň třikrát do roka. Dříve to bylo až šest povinných čištění.

8. Alespoň jednou za rok pak musí komín prohlédnout odborník, kterému předložíte požární knihu, a ten vám vystaví zprávu o kontrole. Pokud zprávu nemáte a komín používáte, hrozí vám pokuta až 25 tisíc korun! Kominík vám ze zprávy nechá kopii, kterou budete potřebovat třeba jako doklad pro pojišťovnu, pro případ požáru.

9. Pokud by vám doklad o revizi při požáru shořel, je možné se obrátit na kominíka, který revizi prováděl, a který by měl mít v dokladech uloženu jeho kopii. „Pokud se ukáže, že pojistná událost vznikla v přímé souvislosti se zanedbáním péče o komín, může dojít i ke krácení pojistného plnění,“ říká Tomáš Zavoral, mluvčí České pojišťovny.

10. Seznam kominíků i revizních techniků najdete - ZDE. Nebo na webových stránkách Společenstva kominíků ČR www.skcr.cz a ZemskéhoZemského společenstva mistrů kominických www.zsmkcr.cz a Sdružení revizních techniků komínů Zlínského kraje www.kominici.info