Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Krupce se nepoučí, prý zase kupčili s volebními hlasy!

V Krupce se prý znovu obchodovalo s hlasy.
V Krupce se prý znovu obchodovalo s hlasy.  (Autor: ČTK)
Autor: evak, ČTK - 
11. září 2011
08:45

I sobotní třetí pokus o komunální volby v Krupce na Teplicku poznamenalo podezření z kupčení s hlasy. Podle Transparency International existuje záznam, který vypovídá o obchodování s hlasy. Volební účast odhadovaly volební komise krátce před uzavřením místností zhruba na 30 procent.

"Transparency se seznámila s nahrávkou, která ale není určena ke zveřejnění a případně ji dostane policie," řekl v sobotu odpoledne Stanislav Beránek z této nevládní neziskové organizace. Jejím posláním je mapovat stav korupce v ČR a přispívat k jejímu omezování.

"Z nahrávky vyplývá, jakým způsobem bylo organizováno nakupování hlasů. Jednotliví nákupčí zřejmě měli přidělený určitý počet lístků a k tomu odpovídající počty peněz. Pořád jsme u zhruba 300 korun za hlas," dodal Beránek. Důvody, proč nahrávku nebude zveřejňovat, ani její průkaznost neupřesnil. Později v Českém rozhlase se Beránek zmínil i o dalších podrobnostech. "Na nahrávce se hovoří o tom, že se to mělo konat ve prospěch místostarosty (Zdeňka) Matouše," prohlásil. Matouš to podle ČRo popřel; podal prý kvůli nařčení trestní oznámení.

Policie veškeré informace prověřuje, porušení zákona ale zatím neshledala, řekla policejní mluvčí Petra Trypesová. Kriminalisté už kontaktovali představitele některých politických stran i Transparency International.

Chování Romů, kteří přišli k volbám, jejich výroky či žerty, tu a tam obchodování s hlasy naznačovaly, na přímý dotaz ale všichni oslovení odpovídali, že o ničem takovém nevědí. Nikdo se je prý nepokoušel uplácet ani při předešlých volbách.

Sdružení Zdravá Krupka, které proti kupčení nejvíce bojovalo, na svém webu před nynějšími volbami uvedlo, že se ve městě opět šíří zvěsti o tom, že Romům kdosi slibuje 300 korun za hlas. "Já zatím žádné konkrétní poznatky nemám, ale vím o manželích, kterým prý někdo nabízel za jejich hlasy 600 korun," řekl aktivista Pavel Horák.

První volby se konaly loni v říjnu. Už několik minut po otevření volebních místností se na parkovišti uprostřed problémového sídliště Horní Maršov shromáždilo několik desítek lidí, kterým kdosi rozdával vyplněné volební lístky i s třísetkorunovým úplatkem a mikrobusy je pak odvážely do volebních místností. Důkazů pro soud se nakonec našlo dost i při opakování voleb 7. května.

husqarnowicz ( 12. září 2011 07:49 )

Především se sebou něco udělej ty. Když žiješ mezi tou českou pakáží a evidentně tím trpíš, tak se spakuj a vypadni z téhle země! Určitě na tebe všude čekají!

sova13 ( 11. září 2011 20:06 )

Ti jsi z Ulanbátaru?

sova13 ( 11. září 2011 20:04 )

sova13 ( 11. září 2011 20:04 )

sova13 ( 11. září 2011 20:03 )

"Cikáni by byli hloupí, kdyby si za tenhle podraz nevzali nabízené prachy." A byli by čestní, kdyby odmítli prachy i udělat podraz. Jenže čestný cikán? Ne. To je sci-fi.

Zobrazit celou diskusi