Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Martin (12) zachránil z ohně celou rodinu

Martin zachránil příbuzné
Martin zachránil příbuzné  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, Kbali - 
1. července 2011
07:44

Zatímco poslední školní den dostávaly děti na orlovské Základní škole Mládí odměny za samé jedničky, šesťák Martin Spirodonov (12) sklízel nejvyšší uznání za svůj hrdinský čin. Z hořícího domu zachránil prarodiče, tříletou sestřičku, těžce nemocného otce i vážně postiženého bratra. Bral to jako samozřejmost a nepochlubil se mezi kamarády ani ve škole.

„Martin je naše jednička, i když se učí průměrně. Oceňuji nejen jeho obrovskou odvahu, ale zejména lidskost a skromnost. Nebýt totiž hasičů a policistů, kteří během jedné akce pronesli, že na škole máme hrdinu, tak bychom se o jeho výjimečně odvážném činu ani nedozvěděli,“ řekla Blesku ředitelka školy Dagmar Horváthová.

V hořícím domě byli i invalidé, kteří by bez pomoci nedokázali před plameny uniknout. Chlapec zavolal hasiče naštěstí dřív, než se oheň dostal k plynovým lahvím. Podle nich si Martin počínal jako skutečný hrdina. I přesto o tom, že letos 19. března zachránil z hořícího domu celou rodinu, chlapec nikde nemluvil. O tragédii včera velice skromně hovořil i před Bleskem.

„Mamka byla zrovna v obchodě, když babička strašně křičela, že v kotelně hoří. Dým stoupal do celého domu. Vyvedl jsem rychle dědečka (82) ven a pak utíkal nahoru pro malou sestřičku a tatínka,“ líčí Blesku nešťastnou událost Martin. Jeho otec je po dvou mozkových mrtvicích a špatně chodí. Bez synovy pomoci by se ven z hořícího baráku nedostal.Stejně jako jeho starší bratr (22), který je po úrazu od páté třídy vážně tělesně i mentálně postižený a je zcela upoutaný na invalidní vozík.

„Věděl jsem, že nebudu mít sílu snést ho z druhého patra. Proto jsem utěsnil všechny otvory, dal bratra k otevřenému oknu a přiložil mu na obličej mokrý ručník,“ popisuje dále svůj odvážný čin Martin. Stejně jako rodiče je na Martina pyšná celá škola. Ocenil ho starosta Orlové a ve středu i hejtman Jaroslav Palas.

Už proto, v jak těžkých podmínkách žije. Je to sice průměrný žák, ale srdce má na svém místě,“ dodala ředitelka školy. Martin se těší na prázdniny, že bude chytat ryby. Povolenku mu koneckonců slíbil i sám hejtman Palas.

sharkfish ( 7. července 2011 09:43 )

dolů před klučinou... jen mě zajímá, jestli tu povolenku k rybaření fakt dostane

xviktorie ( 1. července 2011 09:11 )

Mán pocit, že klučinu v dobrém "vychovaly" ty docela drsné podmínky, ve kterých rodina žije - 2 těžcí invalidé, staří prarodiče.. Mamka to asi zvládá jedině s pomocí dětí...

shield80 ( 1. července 2011 08:24 )

prostě frajer jak ze staré školy!

burgermiky ( 1. července 2011 08:01 )

Kéž by takových dětí bylo víc jako je on. Přeju mu v životě jen to nejlepší, určitě z něj vyroste skvělý muž

Zobrazit celou diskusi