Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bystřicí pod Hostýnem se valí voda

Autor: sč, Kbali - 
30. června 2011
19:20

Po vydatném dešti zasahují na mnoha místech Zlínského kraje hasiči. Nejhorší situace je v Bystřici pod Hostýnem a okolí. Ve čtvrtek po 16. hodině se tam proměnil v řeku Černý potok. Zatopil několik čtvrtí města. Radnice ihned svolala krizový štáb.

„Po silné průtrži mračen začala voda stékat z kopců od Hostýna a velmi rychle zaplavila ulice a domy. Vytvořily se laguny. Splavila bahno a klády z lesů. Mezi obcí Brusné a Rusava se v 18 hodin sesunula vozovka a silnice je neprůjezdná,“ informoval mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Hasiči vyjíděli k k čerpání vody ze zaplavených sklepů domů,  pročišťování kanalizací, uvolňování toků nebo odstraňování překážek z komunikací. „Zatím evidujeme 40 událostí. S vodou bojují i na Zlínsku, ve Štípě, Lukově, Vizovicích a dalších místech.

Dramatickou situaci zažívají obyvatelé Dobrotic, Chamýže a Brusné, kde se vylila řeka Rusava, do které ztekla veškerá voda z okolních vrchů. Tři sta metrů za kopcem Brusná podemlela voda silnici vedoucí do obce Ruslava, která se zřítila. Policie před 21 hodinou celý úsek uzavřela.

Lidé uklízejí bahno, v domech mají okolo 20 cm vody. Ostatní se snaží odstranit uvízlé klády z pod mostů, aby se tok řek neucpal. Meteorologové hlásí další déšť.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi