Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nad ČR nastane zatmění měsíce! Vyfoťte ho

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Rubešková, Kbali - 
14. června 2011
21:00

Hodinu a 41 minut. Přesně tak dlouho bude trvat zatmění Měsíce, které nastane už ve středu večer. Částečně zatmělý Měsíc vyjde ve 21:02 hodin, ta pravá podívaná, kdy bude satelit Země zcela zakrytý, nastane třiadvacet minut po 21. hodině. Nebeskou podívanou si nenechte ujít, půjde totiž o nejhezčí zatmění v tomto desetiletí!

„Délka zatmění se odvíjí podle toho, jak je Měsíc blízko Zemi a takzvanému uzlu. Což je průsečík dráhy Měsíce s rovinou oběhu Země kolem Slunce,“ vysvětlil ředitel Štefánikovy hvězdárny na Petříně Jakub Rozehnal. „Nyní je Měsíc přímo v uzlu a navíc blízko Země,“ dodal.

Zatmění Měsíce bývá mnohdy podle astronomů dokonce daleko zajímavější než zatmění Slunce. „Je to tak. Měsíc totiž z nebe nezmizí úplně. Při překrytí jeho kotouče stále svítí červeným až hnědým světlem,“ upřesnil Rozehnal.

To je dáno tím, že sluneční paprsky se lámou v zemské atmosféře, a i když je Měsíc ve stínu, dopadá na něj světlo. Pokud je atmosféra výjimečně čistá, světlo je hodně zářivé. Pozorování bude přát i počasí.

„Podmínky čekáme převážně dobré. Noční obloha bude sice zejména v Pardubickém Královéhradeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji oblačná, ale oblaka budou průsvitná,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Navíc má být i poměrně teplo, a to mezi 14 až 19 stupni.

Jedinečnost zatmění, která nás čeká, je navíc i v tom, že Měsíc bude velmi blízko středu Mléčné dráhy. Tam, kde nebude rušit městské světlo, třeba vysoko v horách nebo na observatořích, bude okolí Měsíce bohaté na objekty dalekého vesmíru, například na mlhoviny nebo otevřené i kulové hvězdokupy.

Co může také zatmění ovlivnit

● Dříve ho lidé spojovali s koncem světa, nyní ho astrologové vykládají jako předzvěst změn

● Přináší nespavost, protože se otevírá duše člověka – je čas na zklidnění a přemítání

● Vhodné období na hubnutí, je nutné ale hodně pít

Další astronomické zajímavosti těchto dní

● Svítící oblaka – Slunce nezapadá dostatečně hluboko pod obzor, takže i v noci ozařuje oblaka ve výšce zhruba 10 km. Oblaka bývají vidět až do 10. července nad severním obzorem.

● Slunovrat – letos nastává 21. června v 19:16 a tímto okamžikem u nás začíná léto. Prožijeme nejdelší den v roce a zároveň nejkratší noc. Na 21. června připadá slunovrat vůbec nejčastěji. V roce 2020 bude už 20. června a bude to poprvé od roku 1796!

Čeká nás prý 101 krušných dní!

Kromě noční podívané ovlivní prý zatmění Měsíce i naše životy. „Z astrologického hlediska bude mít zatmění na nás značný dopad a nebude to žádná sranda,“ uvedl astrolog Milan Gelnar v narážce na čtvrteční stávku, která začne dokonce o dvě minuty dříve, než se Měsíc vrátí do běžného stavu!

„Při zatmění vyplují na povrch dlouho zadržované věci. Navíc úplněk je ve znamení Střelce. Ten podle výkladu otevírá oči a ještě se nachází ve 12. domě, a to odkazuje na dění ve státních úřadech,“ dodal Gelnar. Říká se, že kolik minut trvá zatmění, tolik následuje dní, kdy se řeší problémy a dochází ke změnám. Letos to je rekordních 101 minut. Podle toho by tak měl být klid až 25. září.

Výzva Blesku: Podařilo se vám zachytit zatmění měsíce? Pošlete nám fotku na tip@blesk.cz



jabaja ( 14. června 2011 22:18 )

Aspoń že jste ten trapas opravili!

jabaja ( 14. června 2011 21:33 )

Zdejší redaktoři se zase vyznamenali. Astronomický ústav Akademie věd píše, že zatmění Měsíce proběhne ve středu 15.6., ale v Blesku už mají zatmění dnes.

Zobrazit celou diskusi