Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší české dopravní letadlo dorazilo do muzea

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rys, mivrk - 
28. dubna 2011
05:30

Unikátní přírůstek získalo olomoucké letecké muzeum. Včera do něj dorazil jeden z prototypů největšího českého dopravního letadla LET L-610M - X03. Stroj je podle leteckých odborníků jedinečný i v tom, že mohl přistávat na prakticky jakémkoliv terénu.

„Získali jsme ho jako trvalou zápůjčku z někdejšího LET Kunovice. Cesta do Olomouce byla velké dobrodružství. Transport měl na výšku 5,2 metru. O dva tři centimetry víc a už bychom některými úseky cesty neprojeli,“ řekl Blesku ředitel Leteckého muzea v Olomouci Zdeněk Svobodník.

Letoun L-610 byl největší československé dopravní letadlo s kapacitou 40 cestujících. „Byl jedinečný i v tom, že mohl přistávat na prakticky jakémkoliv terénu,“ řekl Svobodník. Veřejnost si bude moci prohlédnout největší české dopravní letadlo už tuto sobotu, kdy olomoucké letecké muzeum zahajuje sezonu.

hugu ( 28. dubna 2011 08:20 )

Ten snímek připomíná pohřeb českého leteckého průmyslu v dopravním segmentu a to letadla z Kunovic létala po celém světě.

jakarte ( 28. dubna 2011 06:24 )

netruchleme.Misto 610 se nakoupily CASA kvalitni a levne.

husqarnowicz ( 28. dubna 2011 05:56 )

To letadlo je super, je v něm spousta důmyslu, umu a práce našich inženýrů, techniků a dělníků, i spousta peněz. Je ale smutnou skutečností, že bylo vyrobeno jen pár prototypů. To je ostuda manažerů a polistopadových vlád, ale ti jsou dnes vysmátí. Jistě dostali dobře zaplaceno za pohřbení tohoto projektu. Od koho, to vám jistě dojde. Stačí se jen zeptat: cui bono?, neboli: komu to prospěje?

Zobrazit celou diskusi