Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První kontakt sloní rodiny dopadl dobře!

Autor: evak - 
19. dubna 2011
18:03

V úterý v dopoledních hodinách došlo v ostravské zoo ke spojení slonic se svými slůňaty do jednoho výběhu. Přes prvotní obavy, jak se navzájem přijmou, dopadlo vše dobře.

Spojen probíhalo podle ošetřovatelů relativně v klidu. Přesto došlo v jeden okamžik ke středu, kdy týden stará samička skončila na zemi. Vishesh, matka měsíc starého samečka, ji povalila na zem. Jako prvorodička byla nejvíc zmatená a rozrušená.

"Hluku, troubení a sloního křiku bylo na pavilonu v jednu chvíli přinejmenším tolik jako v Jurském parku! Zdaleka nejhlučněji se přitom projevoval mladý sameček," informovala tisková mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Obě slonice se snažily svá mláďata chránit tím, že je neustále schovávala pod sebe. Prvorodička Vishesh tak dokázala, že svou roli matky zvládá. Ale vše se může obratem změnit. Nezbývá tedy nic jiného, než doufat.

Nervozita před starší matkou

Trvalo jen několik hodin, aby se situace natolik uklidnila, že se slůňata sama začala kontaktovat malými roztomilými chobůtky. Dokonce se i několikrát uložila k odpočinku. Krmení probíhá skvěle. Pokud ale má krmit Vishesh musí být Johti s malou samičkou oddělena. Vishesh by mohla být nervózní před starší samicí.

Johti, která je i zároveň matkou Vishesh, má posílit i její jistotu v nové životní roli. Zároveň vazba mezi staršími samicemi je již upevněna, takže by si měly navzájem pomáhat.

Chybí ještě třetí slonice

Nyní už se bude jen sledovat vvoj upevňování vztahu v malém stádě. Později by mělo dojít ještě ke spojení starší slonice Suseely, která zatím slůňata a samice sleduje přes bariéry. Nic se ale nesmí uspěchat.

johanka ( 20. dubna 2011 09:11 )

Mám velikou radost, že malý sloní kluk přežil a statečně bojuje o svůj život..... Držím slůňatům pěsti, aby z nich vyrostli zdraví jedinci. I když bych jim víc přála, aby se narodili ve volné přírodě a ne za mřížema jakékoliv ZOO. Přesto je mám moc ráda a držím jim pěsti, aby svůj život prožili v pohodě, i když ne v prostředí, odkud pocházejí..... A také děkuji ošetřovatelům za jejich snahu při záchraně malého sloního chlapečka

Zobrazit celou diskusi