Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Psí odborník: Nechat psa s dítětem je chyba!

Psí psycholog Desenský tvrdí, že majitelka rotvajlerů udělala chybu, když zvířata nechala s dítětem.
Psí psycholog Desenský tvrdí, že majitelka rotvajlerů udělala chybu, když zvířata nechala s dítětem.  (Autor: Ondřej Čermák, Richard Veselý)
Autor: Jan Jedlička - 
4. dubna 2011
13:01

Napadení dítěte psem je jedna z nejhorších a naprosto nevysvětlitelných tragédií. Doposud hodný a milý pejsek se najednou změní v krvelačné monstrum. Jak je to možné? Dle psího psychologa Rudolfa Desenského je na vině špatná výchova majitele psa, který zvíře před dítětem nezavře nebo nepřiváže.

"To je jasné, ten pes není vychovávaný ve společnosti dětí, nezná je ani jejich chování. Majitelka psa udělala chybu, že zvíře někam nezavřela," říká odborník Desenský. U psa nedošlo k takzvané socializaci v dětské společnosti. Krotký a hodný pes, který napříkad v tomto případě spal s majitelkou v posteli bez jakýchokoliv problémů, se najednou v přítomnosti dětí změnil k nepoznání. Majitelka vlastní děti nemá.

Majitelka psů tvrdí, že holčička musela psy vyprovokovat. Dle odborníka je vše trošku jinak. "Víte, dítě se chová úplně jinak než dospělý. Má jinou mimiku tváře, pohyby, vydává jiné zvuky. Pro psa je dítě neznámý element, kterého se vlastně bojí. Reakce na strach je buď útěk, nebo bohužel útok," pokračuje psí psycholog. "Psa nenaučeného na dětskou přítomnost musíte zavírat nebo přivazovat, já to vždycky tak dělám," dodává.

I problematické psy lze převychovat

Vždy, když se objeví podobný tragický případ, se otevře otázka chovu takzvaných bojových plemen psů. Pitbulové a jiní bojoví psi však v sobě nemají vrozenou agresivitu vůči člověku, namítá Desenský. "To je mediální bublina, která snad někdy splaskne. Tihle bojoví psi jsou vyšlechtění na boj psa proti psu. Nějaká přirozená agresivita vůči člověku prostě neexistuje," vyvrací mýtus Rudolf Desenský.

Stejně jako se dá pes vychovat špatně (nijak), tak ho lze i převychovat. A to dokonce i problematické psy, kteří někdy na člověka zaútočili. "Měl jsem tu několik takových případů. Ti psi teď dělají dokonce canisterapii. Jsou to dokonce i pitbulové," tvrdí odborník, který zachránil mnoho psů před utracením. Canisterapie je léčení pomocí přítomnosti psů. Speciálně vycvičení psi přinášejí radost například do dětských domovů, domovů důchodců nebo ústavů pro tělesně či mentálně postižené lidi. Lidé se s nimi mazlí, hladí je, psi jim přinášejí radost a klid.

"Takováto převýchova je možná, ale samozřejmě záleží na věku pejska. Do osmi let to ještě jde, po osmém roku už ne," uzavírá Desenský. V posledním tragickém případě se jednalo o pětiletou fenku a sedmiletého psa.

elssa ( 22. září 2011 10:24 )

noo, mila damo, zkazit labradora, tak aby potřeboval pana Desenského je umení teda, labrador je jednoduchej pes,a učí se skoro sám, pracuju se psy i v zamestnání dlouhé roky, a mohu vám říct, že uzkostlivé nanynky udelají na zvířeti jen zlo, a to bude vás prípad, jakmile byste ho kopla do ty huby, nikdy si to k vám nedovolí, pes musí mít respekt, mám taky velkeho psa, a chovala jsem roky pitbuly, rotvíky, dobrmany, a ani jeden z nich me neskousel napadnout, a kdyby to zkusíl, tak vám mohu říct že by to zkusil jednou, a víc uz ne, vlastním salon pro psy, a mohu vám říct, že to co chodí do salonu, za nevychovaná zvířata je hrozné, a priskrtit psa není nic tak desiveho, co myslíte že by se delo ve smecce, byl by uz třeba mrtvej víte, kdyby si takhle dovoloval na vedoucího psa)90 procent lidí psy polidstuje, to je chyba, je treba si precíst odbornou literaturu, od lidí co se psy žijí, nebo pracují,a ne od ziskuchtivých lidí co tomu vubec nerozumí, a kdyby jste videla jak cvičí psy myslivci to by vás povalilo, jak visí na strome , když nechce treba do vody, neuznávám tyraní psu, ale razantní zakrok pro jeho dobro je skutecne nekdy na míste, nebo myslíte že je lepsí dát na radu Žertové a lecit nezvladatelnost zvířete léky nebo hrackou s granulí? tomu se musím smát, kupte si kocku nebo plysaka, protože vás by kousal i jorksír, tomu verte

elssa ( 22. září 2011 10:16 )

no nebyl nebezpecnejsí, vlcak by ho zabil sitzu poranil , zase neříkejte kraviny

elssa ( 22. září 2011 10:14 )

chovám psy 25 let, a moho všem sdelit, že pan desenský je jediný člověk, který u nás skutečně rozumí psum,a je to tím že s nimi žije, taky vím o psech hodne, ale nesahám mu ani po kotníky, takže se milý pane Desenský skláním, a rozumný človek, co má problém se svým psem, se muže obratit pouze na vás, a plne vám duverovat,

benicek10 ( 12. září 2011 23:25 )

Pan Desenský psům rozumí,to bez komentáře. Měla jsem schi-tsu,plyšáka s negativním přístupem k cizím lidem,dětem a hlavně žádné kontakty,nežnosti,pohlazení....je to možná směšné,ale tříkilový psíček byl pro děti v okolí nebozpečnější,než vlčák! A ty hloupé nanyndy mamindy jsem nikdy neslyšela říct:nehlaďte cizí pejsky!Naopak.Nechápu ty slepice...!

kralovna1987 ( 4. září 2011 10:58 )

ono stačí si udělat obrázek o tobě, když už něco píšeš, tak si po sobě aspoň oprav hrubky!!

Zobrazit celou diskusi