Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sčítání lidu: Hrozí vám desetitisícová pokuta!

Fotografie
Poradíme, jak se správně sečíst a nedostat pokutu!  (Autor: internal)
Autor: Eva Fraňková, koj - 
7. března 2011
13:08

Sčítání se nevyhne nikomu. Dotazníky, které dnes začali roznášet sčítací komisaři, musí povinně vyplňovat i senioři v domovech důchodců, lidé v nemocnicích nebo pracovníci, kteří jsou v době sčítání na služební cestě v zahraničí. Za odmítnutí hrozí až desetitisícová pokuta. Omluvenku dostanou jen ti, kteří jsou dlouhodobě v cizině, například mladí na ročních studijních programech.

1.Co mi hrozí, když sčítání odmítnu? Sčítání lidu je povinné, a pokud se ho nezúčastníte, bude to trestáno jako přestupek, za který hrozí pokuta až 10 000 korun. Případy budou posuzovány jednotlivě na magistrátech a příslušných obecních úřadech.

2.Proč musím vyplňovat složité dotazníky, když úřady mají moje data už k dispozici? Občané sdělují úřadům osobní údaje za nějakým účelem, například při žádosti o občanský průkaz, živnostenský list apod. Úřady si mezi sebou předávají tyto informace jen v rámci správních řízení týkajících se dané osoby a na její žádost. V žádném registru navíc nejsou údaje o vzdělání, zaměstnání, domácnostech atd.

3.Jakým způsobem mi předá komisař sčítací formulář? Formuláře přinesou do každé domácnosti komisaři osobně. Za každou domácnost je může převzít člověk starší 15 let.

4.Musím pustit komisaře do bytu nebo domu? Nemusíte. Komisař vám může předat formulář mezi dveřmi nebo u plotu. Pokud se stane, že se komisař bude snažit dostat k vám domů za každou cenu, buďte obezřetní a ověřte si, zda jde skutečně o sčítacího komisaře.

5.Jak poznám sčítacího komisaře? Komisaři budou pracovníci České pošty a při návštěvě se vám prokážou průkazem sčítacího komisaře spolu s občanským průkazem.

6.Jak si můžu ještě ověřit, že člověk, který se mnou mluví, je opravdu komisař? Nejjednodušší je porovnat číslo jeho průkazu s lístkem, který jste dostali do schránky, obě čísla musí být stejná. V případě pochybností můžete zavolat na bezplatnou linku, kde vám poradí. Na každém obecním úřadu bude také vyvěšen seznam komisařů.

7.Co když nebudu v době komisařovy návštěvy zrovna doma? Nic se neděje, komisař vám do schránky hodí lístek s termínem, kdy se dostaví znovu.

8.Co když se mi nebude hodit ani druhý termín? Pak zavoláte na bezplatnou linku, která je speciálně určená pro dotazy ohledně sčítání, a změníte si termín podle potřeby. Telefonní číslo najdete v letáku ve své schránce.

9.Co když nebudu umět formulář správně vyplnit? Pokud potřebujete pomoc s vyplněním, pomůže vám sčítací komisař.

10.Co když budu v době sčítání mimo Českou republiku? Pak budete sečteni ve formulářích doručených do vaší domácnosti. Vyplní ho za vás někdo z přítomných členů domácnosti, případně vám bude do zahraniční zaslán kód nutný pro elektronické vyplnění. Jestli se ale vrátíte do 14. dubna, máte povinnost si formulář vyzvednout na poště.

11.Proč musím uvádět rodné číslo? Protože je důležité ke zpracování dat, aby bylo možné jednoznačně identifi kovat danou osobu. Použití rodného čísla ovlivňuje kvalitu dat a úplnost sčítání.

12.Jak je to se starými lidmi, kteří jsou dlouhodobě v nemocnicích nebo LDN zařízeních? Komisaři navštíví všechny lidi, tedy i seniory v domovech důchodců nebo vězně. Pro tato zařízení jsou vyškoleni zvláštní sčítací komisaři, najatí z řad pracovníků zmíněných organizací. Je důležité, aby se komisař výborně vyznal v prostředí, kde sčítání probíhá, proto je nejvhodnější, když například v domově důchodců dělá sčítacího komisaře jedna z ošetřovatelek, která své klienty výborně zná a může jim ve všem poradit.

13.Co když můj syn nebo dcera žije dlouhodobě v zahraničí, musí se sečíst? Je pravděpodobné, že lidé žijící v zahraničí déle než 1 rok se stanou součástí tamního sčítání lidu. Pokud je občan v cizí zemi na kratší dobu, postupuje se stejně jako v případě krátkodobé nepřítomnosti v průběhu sčítání.

14.Co když bydlím dočasně na chalupě? Musím se vracet kvůli sčítání do místa trvalého bydliště? Na trvalou adresu se dostavit nemusíte, komisař vás zastihne ve vašem obvyklém bydlišti – tedy ve zmíněném rekreačním objektu. Pokud ve vašem bytě bydlí například nějaký student nebo jiný podnájemník, vyplní bytový list on.

15.Kolik sčítacích formulářů budu muset vyplnit? Dva nebo tři. Sčítacími formuláři jsou Sčítací list osoby (vyplňuje se za každou osobu v bytě), Bytový list (vyplňuje faktický uživatel bytu) a Domovní list (vyplňuje pouze vlastník nebo správce domu).

16.Na jakou adresu mám poslat formulář? Když se rozhodnete odeslat formulář poštou, stačí ho jen vložit do obálky, kterou dostanete při první návštěvě komisaře. Obálka je předplacená a je na ní předtištěná adresa. Vy ji jen hodíte do jakékoliv schránky.

17.Proč chtějí statistici vědět, jestli mám televizi, auto nebo koupelnu? Při letošním sčítání už se nezjišťuje, jestli máte televizi, mikrovlnku nebo auto. Komisaře zajímá jen to, jestli máte přístup k počítači s internetem.

18.Proč se vůbec sčítání provádí? Aby měl ČSÚ aktuální informace o počtu obyvatel a jejich zaměstnání, aby věděl, jestli za prací lidé dojíždějí nebo jaké je jejich dosažené vzdělání. Dále se při sčítání zjišťují údaje o národnosti, mateřském jazyku, společném hospodaření rodin atd.

19.Proč se sčítání opakuje každých 10 let? Protože naše společnost se vyvíjí a výsledky sčítání ztrácejí časem svoji vypovídací schopnost – nejsou už aktuální.

20.Sčítá se i v jiných zemích? Ano, letos se sčítá v 73 zemích. Sčítat musíme i proto, že je to nařízení Evropského parlamentu a Rady o sčítání lidu a domů.

vasek666 ( 10. března 2011 18:15 )

K čemu to všechno je? Na co potřebujou vědět, jestli žiju v partnerském svazku nebo ne? Nobo to musím běhat po domě s metrem, abych změřil jeho plochu? Opravdu musím na všechno odpovídat? Co je jim po tom? Podle mě je to buzerace.

kuna ( 8. března 2011 23:25 )

K nam prisla sc.komisarka s lejstry v 19hod , to uz byla ven ku tma , sice jsme pozadai o prukaz ktery nam ochotne ukazala ale presto si myslim ze chodit za tmy je podezrele .Proto jsme predpokladali ze nam lejstra poda pres branku ale pry musime podepsat prevzeti a taky ze nam musi vysvetlit co a jak .Branku jsme proto odemkli ale bylo nam divne ze to nemela pripravene , hledala lejstra v brasne a potom zacla vysvetlovat jak vyplnovat ap. Ani jsme nemeli zajem aby nam neco vysvetlovala , byli jsme s jeji navstevy nemile zaskoceni , takhle za tmy chodit ?

wrunx ( 7. března 2011 17:34 )

Takže majzla na to koho máte ve dveřích...!

wrunx ( 7. března 2011 17:33 )

některých sčítacích komisařů: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/149905/scitaci-komisarka-podvodnice-okradla-duc hodce.html Takhle vypadá v praxi ujišťování o důvěryhodnosti komisařů, jó?

franta43 ( 7. března 2011 17:06 )

Prachy by se dali využít na lepší věci!!!

Zobrazit celou diskusi