Vypijeme 158 litrů piva ročně

Jsme největšími pijáky piva na celém světě! Předběhli jsme dokonce i takové pivaře, jako jsou Irové a Němci. Podle dlouhodobého průměru vypije rok co rok každý Čech a Češka, a to včetně kojenců, 158 litrů piva.
Tři stovky a šestnáct půllitrů. Taková je roční »pivní « spotřeba průměrného občana Česka. Na základě dlouholetých statistik to zjistil Český statistický úřad. A dokonce i ví, ve kterém roce vypili Češi piva úplně nejvíc. Bylo to v roce 2005, kdy padl pivní rekord 163,5 litru. A Čechy o prvenství asi jen tak někdo nepřipraví. Irové, Němci, Australané a Rakušané totiž vypijí o 20 litrů piva ročně méně.
Když maso, tak hlavně kuřecí
I když se o Češích mluví jako o vášnivých jedlících masa, zdaleka nejsme v jeho konzumaci nad evropským průměrem, naopak! Hlavně o telecí a hovězí už nemáme zájem. Když si chce Čech dopřát, dá si vepřový řízek nebo panenku. A úplně nejraději mají Češi kuřecí maso. Jíme ho dokonce třináctkrát více než před padesáti lety. Zatímco dnes zkonzumujeme kuřecího masa přibližně 25 kilo, v roce 1948 to byla necelá 2 kila.
Místo chleba jíme rohlíky se sýrem
Chleba nám už také moc »nejede«. Jeho spotřeba rapidně klesá už od 60. let, kdy jsme ho spotřebovali v průměru 70 kilo za rok, zatímco dnes ho sníme necelých 45 kilo. Místo něj si dáme k snídani raději pšeničné rohlíky, housky a bagety. To samé platí také o kravském mléku, kterého pijeme oproti roku 1950 jen minimálně (tehdy 182 litrů, dnes zhruba 55 litrů)! Zato si ale více kupujeme mléčné výrobky, a to hlavně sýry.
Zelí vystřídaly papriky a rajčata
Podle statistiky začali Češi ohrnovat nos nad zelím, kapustou, květákem nebo mrkví. Raději si pochutnáváme na paprikách a rajčatech. A na ústupu obliby jsou dokonce i brambory. Jejich spotřeba klesla na historické minimum v roce 2009, kdy jsme snědli žalostných 64,9 kila za rok, kdežto v roce 1950 to bylo 145,9 kila! Z ovoce si vybíráme hlavně to domácí.
Češi a potraviny v číslech:
97,4 kg masa jsme spořádali v roce 1989. V té době jsme jedli nejvíc vepřové, dnes jsme ho nahradili drůbežím, hlavně kuřecím masem.
259,6 kg mléka a mléčných výrobků, to byl rekordní počet spotřeby koncem devadesátých let. Teď si mléko dopřáváme hlavně v podobě sýrů.
78,8 kg masa sní jeden Čech za rok. Obyvatel Kypru oproti nám běžně zkonzumuje 144 kilo, Bulhaři s masem šetří – snědí ho jen 49 kilo.
90 kg ovoce zkonzumujeme za 365 dní, to je slušný evropský průměr. Nejradši si dáváme sezonní ovoce – jablka, hrušky, švestky, meruňky a broskve.
163,5 litru piva jsme si prolili hrdla v roce 2005 a zařadili jsme se tak mezi pivní velmoci.
98,3 kg pšeničné mouky spotřeboval český obyvatel v roce 2006. Pro zajímavost, v roce 1948 to bylo přesně o dvacet kilo méně.
16,7 kg rostlinných tuků jsme spotřebovali v roce 1998. Od té doby jejich spotřeba mírně klesla, pořád je ale v kuchyni používáme víc než máslo a sádlo.
36,7 kg je průměrná dlouhodobá spotřeba cukru. Nejvíce jsme si osladili život v roce 1989, kdy se spotřeba vyšplhala až na 44 kilo.