Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pivaři, bědujte! Plzeňský Prazdroj podraží

Pivo zase podraží, pivaři pláčou
Pivo zase podraží, pivaři pláčou  (Autor: max)
Autor: ČTK, mivr - 
3. prosince 2010
19:57

Milovníci plzeňského Prazdroje asi zapláčou. Cena jejich oblíbeného zlatého moku bude totiž od ledna příštího roku o dvě procenta dražší. Podle výrobců je důvodem zvýšení nákladů na nákup potřebných surovin.

"Plzeňský Prazdroj zdraží od ledna ceny svých produktů v průměru o dvě procenta. Zvýšení cen se ale týká jen vybraných značek a typů balení napříč celým portfoliem společnosti, ať už sudového nebo baleného piva," řekl Jiří Mareček, mluvčí pivovaru, který je českou jedničkou se zhruba polovičním podílem na trhu. Nové ceny konkrétních produktů firma ještě neuvedla.

"Plně si uvědomujeme dopad třitřiceti procentního zvýšení spotřební daně z letošního ledna, který spolu s hospodářským poklesem zapříčinil zásadní propad pivního trhu v tomto roce. Náš přístup ke změnám cen odráží naše znepokojení související s těmito podmínkami," dodal mluvčí.

Zdražovalo se už dříve

Podle odhadu ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého by se měl celý český pivní trh letos propadnout meziročně až o dvanáct procent. Prazdroj ale věří tomu, že se situace postupně stabilizuje.

Plzeňský Prazdroj, součást druhého největšího pivovarnického uskupení ve světě SABMiller, zdražil pivo naposledy letos v lednu v průměru o 4,6 procenta. Podle tehdejšího vyjádření vedení pivovaru nárůst pokryl pouze lednové zvýšení spotřební daně o DPH. U většiny piv se letos v lednu zvýšila cena o zanedbatelných šedesát haléřů až korunu na půllitru.

delavar ( 4. prosince 2010 21:31 )

mash ( 4. prosince 2010 20:30 )

Vtip, kterej by platil možná někdy v 80. letech. Nyní je už z Plzně bohužel už jen klasické a ubohé europivo. A to i díky českému ODS - mafiánskému prostředí z 90. let, které ho "darovalo" africké společnosti.

mash ( 4. prosince 2010 20:26 )

Po podivném převzetí plzeňského pivovaru jakousi africkou firmou a změnou (údajně zmodernizováním) technologie výroby piva, nehledě na nehoráznost, jakože se Prazdroj vaří i v Polsku a na Ukrajině... se kvalita a chuť plzeňského piva výrazně zhoršila. Jedná se už o naprosto standardní pivo, což vám potvrdí každý starší štamgast. Je mi jedno, že jejich pivo zdraží, už ho nekupuju. Máme dost kvalitních, především menších pivovarů, které vaří pivo poctivě a dobře. Mezi kvalitní a dobrá piva považuju třeba i ještě zatím národní podnik Budvar. Uvidíme, co se s ním stane, až bude také privatizován a bude se hnát jenom za výdělkem a uspokojováním akcionářů za každou cenu.

stastnyjim ( 4. prosince 2010 18:35 )

Jo jo, když Stratky stály 4.- Kčs, byl průměrný plat necelé dva tisíce korun, příspěvek na jedno dítě 90 Kčs a mateřská 500Kčs. To jenom kvůli proporcím.

janteto ( 4. prosince 2010 12:54 )

se dá přirovnat k pitné vodě. Čím je pitná voda dražší, tím její spotřeba klesá a protože klesá, vodospolečnosti svou nenažranost vyrovnávají zvýšením cen vodného. To stejné je i s pivem. Do hospody chodí méně a méně lidí, v marketu raději koupí bednu něčeho levnějšího, vždyť je to skoro jedno a na zahrádce, nebo v pergole si posedí stejně a ještě je nemusí počítat. Až bude nejhůř, bude dobré i to z Polska a s Plzní se jděte třeba vyfotit!!

Zobrazit celou diskusi