Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stevardi v trolejbusech jsou pro smích!

Autor: Helena Lacinová, koj - 
16. února 2011
19:24

Postupte si dál! Uvolněte předek! Vzadu je místo! Takové pokyny teď poslouchají cestující v trolejbusech z Chomutova do Jirkova z úst brigádníků v oranžových vestách. Spojů teď totiž jezdí méně. A protože nastupovat se může jen předními dveřmi, mnozí se nevejdou jen proto, že ti, kteří už nastoupili, nepostupují dále do vozu.

„Cestující zaplní přední část vozu a dál nepostupují. Po upozornění asistenta ano,“ tvrdí Martin Lédl, šéf divize MHD. Dopravní podnik brigádníky označuje jako dopravní asistenty, cestující je začali spontánně nazývat stevardy. I když vám nepřinesou ani noviny, ani kávu, jen vás popoženou hlouběji do vozu.

A mnohdy ani to ne. Zatímco podle Lédla se osvědčují, Blesk s nimi udělal opačnou zkušenost. Na lince 30 z Jirkova do Chomutova v 7:25 hodin jeli dva. Spoj jel ale poloprázdný až do Chomutova, takže práci neměli. „Ten předchozí byl plnější,“ řekl dopravní asistent Jan Buresch (19). Na zastávce Palacká vystoupil, sundal vestu a šel do školy.

Nazpět ve 14:25 jel jiný stevard. Ač se přední část trolejbusu plnila k prasknutí, zatímco mládež se zasekla na točně a vzadu bylo místo, netečně postával a ani nehlesl. Až na výzvu Blesku. Cestující ho ale ignorovali. Na třetí zastávce vystoupil a pracovní vestu schoval. Za jízdy se pak cestující postupně srovnali sami. O tom, zda stevardi mají skutečně smysl, bude ještě diskutovat chomutovské zastupitelstvo.

Co si myslíte o asistentech vy? Vzali brigádu, aby ušetřili za dopravu do školy a zpět, nebo je jejich práce opravdu smysluplná? Napište nám svůj názor v diskuzi pod článkem.

Plusy a minusy

Stevardi v městských trolejbusech mohou pomoci zlepšit kulturu cestování

Nebudou-li brigádníky cestující ignorovat, pojedou spoje vytížené

Dopravní asistenti MHD zatím respekt cestujících příliš nevzbuzují

Budí dojem, že brigádu vzali, jen aby ušetřili za dopravu do školy a zpět

dzery44 ( 17. února 2011 09:36 )

Tak oni vážně tu blbost zavedli?

siroky11 ( 16. února 2011 22:50 )

co mají Dopravní podniky peněz nazbyt. nechtělo by to omezit jim roční limity? Když už je ta krize

anasyi ( 16. února 2011 20:51 )

jojo a pro davky v mercedesu

muchojka ( 16. února 2011 19:51 )

DOPREDU BY MELI DAT RADLO,TO BY LIDI HRNULO DOZADU A USETRILI BY....

Zobrazit celou diskusi