Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Havel: Epopej patří Krumlovu a Knížák je neschopný

Autor: ap - 
18. října 2010
20:19

Bývalý prezident Václav Havel se ve sporu o Slovanskou epopej Alfonse Muchy postavil na stranu Moravského Krumlova. Podle něho si Praha na dílo desítky let nevzpomněla a celé stěhování je manévrem, které má zakrýt neschopnost ředitele Národní galerie Milana Knížáka.

Do Prahy a do ředitele Národní galerie Milana Knížáka se v rozhovoru s Českou televizí pořádně opřel bývalý prezident Václav Havel. Na okraj setkání se slovenskou premiérkou, se vyjádřil ke stěhování Slovanské epopeje a jednoznačně se postavil na stranu Moravského Krumlova.

Praha si dílo nezaslouží

Václav Havel zdůraznil, že moravské město se o Muchovo dílo po desítky let stará. "Praha si na to po desetiletí nevzpomněla, připadá mi to jako podivný, náhlý, nějakou politiku skrývající manévr," řekl Havel ke snahám Prahy o přesun Epopeje.

"V Moravském Krumlově to byla jedna z nejdůležitějších památek, chodili tam lidi, jezdili se tam dívat, v Praze se to téměř ztratí. Jsem, abych tak řekl, na straně Krumlova," postavil se Havel jednoznačně na stranu moravského města.

Knížák nemá co nabídnout

Ve snaze o umístění Epopeje v budově Národní galerie vidí Václav Havel snahu zakrýt neschopnost Milana Knížáka. Podle něho totiž ředitel Národní galerie nedovede oslovit světové umělce a Epopejí se tak snaží zaplnit prostory.

"Já mám dojem, že Milan Knížák nemá čím smysluplným naplňovat velkou spodní halu Veletržního paláce, že nedovede oslovit nejlepší světové umělce, aby se tam střídaly výstavy, a tak chce situaci řešit tím, že tam bude natrvalo viset tato epopej. Možná to je dohad, a křivdím-li mu, tak se mu omlouvám," uvedl Havel.

karel128 ( 20. října 2010 09:35 )

Jseš vypatlanej zemák,.. nechci být sprostý... ...probuď se..!!

e.44 ( 19. října 2010 10:59 )

Tobě nestačí, jak se Blesk snaží dělit národ a jak podporuje žabomyší války? Musíš to dělat i ty? Já jsem rozhodně pro, aby byla Epopej tam, kde se o ní budou pořádně starat. A to neni ani v Krumlově (zanedbaná ruina s nevyrovnanou teplotou,která ničí kvalitu obrazů, ruina s nevyjasněnými majetkoprávnímy vztahy) ani v Praze (Praha nesplnila podmínku darování). Ale jistě by se v Česku našlo důstojné a po všech stránkách vyhovující místo, které by bylo dost reprezentativní, kde by dílo nebylo ničeno, a kde by dílo bylo přístupné široké veřejnosti díky rozumným návštěvním hodinám. A na takové místo bych nechala Epopej přestěhovat. A to bez ohledu na to, v kterém koutě naší republiky by se nacházelo.

znojmacka ( 19. října 2010 10:28 )

andromeda, nemá cenu jitřit si city a chtít se pořád dělit.. To by dopadlo tak, že by Praha za chvíli musela být samostatnej stát.. Všude jsou lidi dobří a špatní, i v Praze, jsou ti pražští, kteří nemají problém s Moravou.. A ti, co s Moravou problém mají, tak ať si se svou nadutostí třeba pr.del políbí.. Ale srážet někoho na kolena- byli bysme jako "oni".

znojmacka ( 19. října 2010 10:19 )

na hrad už radši ne .. ale tentokrát s ním souhlasím..

jarda304 ( 19. října 2010 08:15 )

tak tohle vykládá každý zloděj - majitel se o svůj majetek nestaral. nejste squatter ?

Zobrazit celou diskusi