Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odvolaný Kocáb: Na tiskovce se chlubil "úspěchy"

Michaelu Kocábovi se z úřadu příliš nechtělo...
 (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, Cáfa, koj, rvs, mivrk - 
15. září 2010
17:15

STŘEDA 15. 9. - Frašku ohledně odcházení Michaela Kocába z funkce vystřídal další cirkus poté, co byl Kocáb skutečně odvolán. Bývalý zmocněnec pro lidská práva se na tiskové konferenci začal chlubit, co všechno se mu v době jeho úřadování ve funkci povedlo.

"Kdybych četl všechny naše úspěchy, jsme tu do rána," prohlásil Kocáb. Jaké že to byly úspěchy, ale bohužel opomněl sdělit. Místo toho významně šustil stohem papírů. Co se v nich ukrývalo, zůstalo bohužel tajemstvím.

"Ve světě se nám podařilo získat respekt. Ve všech oblastech, které mám na starosti, jsme prosadili celou řadu významných záležitostí," pokračoval ve svém tajemném proslovu Kocáb.

Jedinou chybou během jeho úřadování bylo podle Kocába nepochopení veřejnosti. Tak alespoň bývalý zmocněnec pro lidská práva reagoval na otázku novinářů.

"Nepodařilo se, aby naše kroky veřejnost pochopila a přijala. Protože nic z toho, co jsme udělali, bychom nerevidovali. Těžko nás nachytáte, že bychom u něčeho řekli - to jsme přeťápli," komentoval své "chyby" po krátkém zaváhání Michael Kocáb.

Kocábovi se z funkce nechtělo

Přes čtrnáct dní jsme se mohli jen dohadovat, zdali se Kocáb úřadu zmocněnce pro lidská práva nikdy nevzdá a svoji demisi bude střídavě podávat a odvolávat napořád, nebo jestli odejde. Nakonec však z Úřadu vlády přišla zpráva, že Kocábovo jednání přestalo kabinet bavit a jednoduše ho z úřadu vyhodili.

„Jeví se mi to jako nedostatek respektu k oblasti lidských práv,“ prohlásil Kocáb v reakci na své odvolání podle serveru idnes.cz. Spor o to, jestli Kocáb podal, nebo nepodal demisi, se vleče už víc jak čtrnáct dní a celou dobu připomínal frašku.

Informace o tom, že by měl Michael Kocáb na svůj post rezignovat se na veřejnosti objevila 1. září, kdy premiér Petr Nečas jeho údajnou rezignaci oznámil.
Kocáb vše okamžitě dementoval, avšak po týdnu se rozmyslel a přiznal, že rezignaci skutečně podal. Jeho brzké odvolání předznamenávalo jmenování Romana Jocha poradcem premiéra, který se netajil názorem, že je funkce vládního zmocněnce pro lidská práva zbytečná.

Kontroverzní poradce premiéra Nečase Joch je však některými zastánci lidských práv kritizován a považován za přílišného konzervativce. Minulý týden proti jeho osobě uspořádaly dvě lidsko-právní neziskové organizace, Studenti proti rasismu a iniciativa ProALt protestní setkání.

Kdo nahradí odcházejícího Kocába?

Přesto se Kocáb s Jochem dokázali shodnout na společných kandidátech na post vládního zmocněnce. Jsou jimi Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy a bývalý zmocněnec Jan Litomský.

Premiér Nečas se zatím nevyjádřil, jakého nástupce po odcházejícím Kocábovi by v úřadu nejraději viděl. Funkce zmocněnce pro lidská práva tak zatím zůstává neobsazená.

g100 ( 29. září 2010 19:59 )

Kažá doba má svého Jidáše , Kocáb se stal novodobým Jidášem,vedle zrádce Čurdy za okupace Němci, Bilaka,Koldera,Indry,Kapka za okupace Rusy se Kocáb probojoval do 1. ligy zrádců českého národa !

hugu ( 17. září 2010 19:12 )

až budeme potřebovat vládního mocněnce pro lidská práva většiny.

sakra ( 16. září 2010 13:19 )

Je to samolibý vů.l!!!

josekar ( 16. září 2010 11:43 )

to co předvedl kocáb je neslýchaná a drzá namyšlenost. Ten úřad jen spotřebovává peníze. Je to vituální svět. Stejně nic nevyřešil a do Mostu kvůli cikánům ani nejel. Jsou to jen kecy za slušné peníze. Měl by jít do penze!

zirafa ( 16. září 2010 01:12 )

"Kdybych četl všechny naše úspěchy, jsme tu do rána," prohlásil Kocáb. Jaké že to byly úspěchy, ale bohužel opomněl sdělit. Místo toho významně šustil stohem papírů.... pisálci, to jste zaperlili.....

Zobrazit celou diskusi