Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tornádo poničilo Vratimov!

Video se připravuje ...
Autor: Marie Machková, jak, valK - 
27. srpna 2010
21:10

VIDEO: Tornádům se tento týden zalíbilo na Moravě. V úterý se jedno prohnalo Olešnicí u Brna, druhé včera Vratimovem! V malém městečku na Ostravsku poničilo tři domy a v lese vykácelo asi dvacet metrů široký pruh stromů.Vzdušný vír trval jen několik vteřin, škody jsou ale dost veliké.

„Bylo něco po půl deváté ráno, v tu chvíli se zvedl vítr. Když jsem zavíral okno, všiml jsem si trychtýřovitého útvaru, jak se od lesa řítí mezi vilkovou zástavbu,“ popsal živel Rostislav Plašťák (40). Ten vír zachytil na video.

Nejhůře asi dopadl dům Davidových, který je u lesa. Část střechy jim tornádo odneslo a kus se jí propadlo do pokoje. „Když vichr začal ničit dům, byla jsem s dcerkami (13, 15) naštěstí v jiné místnosti. Byl to šílený hukot. Nevěděli jsme, jestli máme utíkat ven. Zvedlo to střechu a ze dveří se začalo sypat sklo. Mladší holce střep pořezal ruku,“ řekla Iveta Davidová (41).

Jsou rádi, že tornádo přežili

Rodina je ráda, že vichr přežila. Neví ale, jestli bude moci v domku zůstat. I v místech, kde zůstala střecha, se prohnuly stropy. Zoufalství bylo patrné i na sousední rodině Kočích. „Před 14 dny jsme měnili okna a už je tady zase spoušť,“ láteřil Vladimír Kočí, na jehož zahradě přistála dokonce ložnice od Davidových.

„Škody jsou po tornádu velké. Naštěstí se nikomu nic vážného nestalo. Tam, kde statik povolil, pomáháme lidem díry ve střechách zakrýt plachtami,“ řekl velitel hasičů Josef Dankovič.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi