Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Unikátní foto: Tornádo nad Olešnicí

Autor: Ondřej Požár, hto - 
26. srpna 2010
07:38

Obyvatelé Olešnice na Blanensku jsou stále ještě v šoku. Jejich městečko totiž zasáhlo v úterý večer tornádo. Mačkalo plechy jako papír, bralo tašky ze střech! Větrný živel napáchal statisícové škody.

Obyvatelé města, kde po tornádu zasahovali hasiči, nic podobného nepamatují.

„Trvalo to snad jen deset vteřin. Ani jsem nevěděl, že je střecha pryč. Šel jsem zavřít dveře, s nimiž třískal vítr. A najednou vidím, že moje střecha je u souseda! Nikdy v životě jsem nic podobného neviděl,“ řekl Blesku Zdeněk Vraspír, kterému větrný vír urval z domu plechovou střechu.

Střecha odletěla jako papír

Přivolaný klempíř mu řekl, že pořízení nové odhaduje do 200 tisíc korun. „Když jsem se díval před měsícem na tornádo v televizi, říkal jsem si, že mám vlastnoručně udělanou střechu, která něco vydrží. A pak bác! Přijde větrná potvora a střecha odletí jak papír,“ kroutí hlavou Vraspír.

Jeho sousedům v ulici Horní Vejpustek zase tornádo shodilo asi třímetrový komín. „Byl to fofr. Nám to shodilo komín a sousedovu střechu nám to mrsklo na dům. Byl to strašný hukot! Ještě nikdy jsem nic takového nezažil,“ říká Václav Dufek. V rukou drží vršek komína a vynáší ho ze dvorku do kontejneru, který se i díky jeho synům rychle plní sutí. Dufek stejně jako Vraspír má dům pojištěný, takže škodu napáchanou tornádem jim uhradí pojišťovna.

Největší škoda - asi za půl milionu korun - vznikla podle starosty Olešnice Zdeňka Peši na bývalém masokombinátu, kde tornádo vzalo půlku střechy. „V historických záznamech není od roku 1865 žádná zmínka o větrné smršti, která by zasáhla město. Tenhle větrný vír přeskakoval střechy, pro lidi to bylo nepochopitelné. Tornádo udeřilo v jedné přímce, naštěstí neprošlo celým městem,“ vysvětlil Peša.

Až deset případů ročně

„Tornáda na našem území vznikají několikrát za rok. Mnohdy to však ani nezaznamenáme. Já osobně jsem ale ještě nezažil rok bez tornáda. Bývá jich tak kolem deseti,“ vysvětlil Blesku Milan Šálek, odborník na tornáda z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle Šálka však není pochyb o tom, že v Olešnici nešlo jen o obyčejnou bouřku. „Jsem si jistý, že tohle tornádo bylo,“ říká. Olešnice je zřejmě prokletá. Už dvakrát za posledních osm let se tudy prohnala ničivá povodeň a teď tornádo.

panalev ( 26. srpna 2010 10:23 )

tohle nepamatují, něčím to být musí, příroda to sama asi jen tak nedělá.

momo01 ( 26. srpna 2010 07:26 )

Vypnete radar Brdy a Skalka, uvidite, ze zadna dalsi tornada nad CR nebudou... Jo, a fakturu za skody poslete klidne na US-ambasadu. Oni uz budou vedet... http://4.bp.blogspot.com/_JW4j2kgtRkI/TGmg2-gtvZI/AAAAAAAAE5E/H9_UqeCpFv8/s1600/kruhyv%C 4%9Bt%C5%A1%C3%AD.bmp http://1.bp.blogspot.com/_JW4j2kgtRkI/TF2SHR9wtxI/AAAAAAAAExY/VJ3lQEmLWIE/s1600/kruhyskalky06081 0.bmp http://4.bp.blogspot.com/_JW4j2kgtRkI/TGk4uOYgRCI/AAAAAAAAE30/Vv2LKGu6pcY/s1600/radar.jpg

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa