Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Domovy důchodců: Vypukla válka o seniory?

Autor: Helena Lacinová, hto - 
8. července 2010
05:55

Skandální kauza týrání seniorů v chomutovském stacionáři Naděje 2000 není ještě u konce. Policie obvinila bývalou šéfku a zřizovatelku Naděje Jaroslavu L. (50) a bývalou hlavní sestru Šárku H. (42).

Mladší z žen přitom začíná podnikat v témže oboru, aniž by měla registraci! Svůj podnik vede jako penzion Pod Břízami a přetahuje se s Nadějí o klienty.

Vrchní sestra Sylvie Kadetová (28) z penzionu Pod Břízami si včera postěžovala Blesku. Chce prý k nim přejít pár důchodců, ale z Naděje, kde dosud bydlí, prý nechtějí oba seniory pustit. „Nechtějí nám je vydat, i když senioři k nám chtějí a souhlasí s tím i jejich děti,“ prohlásila Kadetová. Ta pak před stacionář Naděje dorazila s pomocnicí.

Přetahovaná o seniory

„Ukažte mi, že máte registraci k poskytování sociálních služeb. Nemůžu pustit lidi, když nevím, kam jdou. Bez razítka vám je nevydám,“ namítal Pavel Fousek z Naděje 2000. Fyzicky jim ale v ničem nebránil.

Helenu Ulrichovou (62) a jejího partnera Václava Fialu (72) se ale pracovnicím penzionu Pod Břízami nakonec podařilo přestěhovat. „Jak já jsem šťastná. Chtěli jsme sem,“ tvrdila Ulrichová už v novém bydlišti a Fiala přitakával. „Poznali jsme se před čtyřmi roky v Naději a nelíbilo se nám tam,“ řekla. Oba očekávají, že v novém bydlení budou mít víc soukromí.

Provozovatelka penzionu Šárka H. tvrdí, že u ní oba senioři budou bydlet na ubytovací smlouvu. Potřebnou registraci o poskytování sociálních služeb prý získá během léta. Obvinění, že se v Naději 2000 podílela na týrání důchodců, odmítá.

Nová šéfová Naděje 2000 Lucie Zocherová, která se snaží napravit pošramocenou pověst stacionáře, míní, že takové věci se nedělají. „Není v pořádku takhle si přetahovat lidi. Paní Šárce prochází prakticky nezákonné podnikání,“ je přesvědčena Zocherová.

queens2 ( 18. února 2012 00:12 )

omlouvám se za překlepy , ale rozčiluje mně ta sobeckost...prachy a zase prachy...to je to oč v této kauze běží, nejde tu o lidi a to je smutné, protože než tyto lidičky postihla daná nemoc taky byli plně funkčními lidičkami v tom to státě...A nikdy nikdo nevíme jak jednou na stáří dopadneme, proto by tu pro nás mněli být instituce které se za naše peníze o nás postarají

queens2 ( 18. února 2012 00:00 )

Byla sem se podívat ve stacionáři 2000 v Chomutově osobně,hledali sme s maminkou ubytování pro mého tatínka, to co sem tam viděla mně vyrazilo dech smrad, bordel,hladoví nemocní prosili o jídlo, na pokojích rozbitý nábytek.I přesto,že jsem požádali o informaceš nikdo s námi nemluvil, poslali s námi ošetřovatelku aby nám vše ukázala. Zrovna šla sestra ohřívat čínskou polévku která mněla být pro dva pacienty , děkuji pěkně ....

marmelada ( 14. října 2010 21:32 )

Mne by zajímalo jaké má kdo zkušensoti z domy seniorů v Praze, nechci konktretně jmenovat, jelikož v jednom DS mám svého otce a připadá mi,že vše v pořádku nebude.. Můj e-mail: eliskaradova@centrum.cz

ewaaa ( 8. července 2010 22:06 )

Zdravim ,měla jsem maminku ubytovanou ve stacionáři 2000 a pani Hatašovou znám osobně,nepřišla mi nijak hrubá ani jako zlá osoba,ba naopak,se mnou se vedoucí ani ten pán co tam v té kanceláři vysedával nikdy nebavili.Myslím si že pani Hatašová by to v tom penzionu nemusela mít špatné a že pro své dědečky a babičky dělala maximum to vím určitě,je to ženská.která v sobě má cit -takže si myslím,že o lidičky se postarat dokáže.Hlavně nerozumím tomu,že je obviněná i ona,kdyby přeci byla tak zlá,tak ti lidé nepůjdou za ní!

zirafa ( 8. července 2010 14:09 )

to bude asi překlep, podle té fotky bych paní hádala taky přes 70....

Zobrazit celou diskusi