Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První český panelák slaví už 55 let!

Málokdo, kdo prochází kolem domu, by uhádl, že jde o nejstarší panelák v metropoli a patrně i v celém bývalém Československu
Málokdo, kdo prochází kolem domu, by uhádl, že jde o nejstarší panelák v metropoli a patrně i v celém bývalém Československu  (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: ČTK, puk - 
29. června 2010
21:48

Když k němu přijdete, rozhodně byste neřekli, že je tak stařičký. O čem je řeč? O prvním paneláku v Praze a patrně i v celém bývalém Československu.

Ve středu slaví tato pokusná panelová stavba v pražských Ďáblicích velké jubileum. Lidé tu totiž bydlí už 55 let! Od té doby přibylo dalších 1,2 milionu panelových bytů, ve kterých žijí přes tři miliony lidí.

Nová fasáda, zateplení i okna svědčí o tom, že dům prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Přitom už zítra uplyne 55 let od doby, kdy se sem nastěhovali první nájemníci!

S časem se panelák změnil k nepoznání

Bydlel tu i tvůrce nového převratného konstrukčního systému, takzvaného skeletopanelu, Miloslav Wimmer. Proti pozdějším panelákům má ten první sedlovou střechu s mírným sklonem, ozdobnou římsu a tehdy panely dokonce kryla omítka.

I byty jsou podstatně odlišné od těch, které se stavěly potom. Každá rodina má pro sebe skoro sto čtverečních metrů! Tedy zhruba o 40 m2 více, než v ostatních »králíkárnách «.

sakra ( 30. června 2010 10:51 )

Umožněte mladým bydlení alespoň v "králíkárnách".

Zobrazit celou diskusi