Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Ostrava žaluje stát! Důvod? Dusí se!

Zakouřená Ostrava. Podle některých ukazatelů má Ostravsko nejhorší ovzduší v Evropě. Limity škodlivin jsou zde dvě stě dní v roce překračovány
Zakouřená Ostrava. Podle některých ukazatelů má Ostravsko nejhorší ovzduší v Evropě. Limity škodlivin jsou zde dvě stě dní v roce překračovány  (Autor: Pavel Čempěl)
Autor: Pavel Čempěl - 
4. května 2010
06:05

My se dusíme a vy sedíte se založenýma ruka! Takové tvrdé hlasy zaznívají už delší čas ze severní Moravy vůči vládě v Praze. A Ostrava připravuje razantní krok v boji za čistý vzduch. Hodlá totiž žalovat stát.

Důvodem je laxní přístup vlády k ochraně životního prostředí na Ostravsku. Na žalobě už pracuje právní oddělení ostravského magistrátu a jeho finální verze je před dokončením.

„Město všechny možnosti v nápravě životního prostředí vyčerpalo, teď je řada na státu. Ten ale nekoná,“ vzkázal náměstek ostravského primátora Dalibor Madej s tím, že žalobu myslí smrtelně vážně. Madej zažil během tří let ve funkci tři ministry životního prostředí. „Vždy přijeli, něco slíbili, pak odjeli a nezměnilo se vůbec nic,“ prohlásil nakvašeně.

Žaloba Ostravy se opírá o Listinu základních práv a svobod, která stanoví právo každého člověka na příznivé životní prostředí. „Věříme, že uspějeme. Máme podklady, které usvědčují stát z nečinnosti," dodal Madej.

Typickým příkladem je podle něj nedávné zpoplatnění ostravské dálnice. Byla navržena i jako obchvat, jenž by ulevil centru. V takových případech bývá dálnice bezplatná, jenže Ostravě ministerstvo tuto výjimku odepřelo. „To byla věc, která by ovzduší pomohla. Přesto skončila pod stolem,“ uzavřel Madej.

Co vláda ignoruje

Chystaná žaloba poukazuje na tři body, které podle Ostravy stát ignoruje:

■ Doprava: Dobudování infrastruktury, osvobození ostravské dálnice od poplatků.

■ Velké zdroje znečištění: Město nemá pravomoci, jak je regulovat. Poplatky, které místní znečišťovatelé odvádějí do fondu životního prostředí, by měly zůstat Ostravě.

■ Významný vliv Polska: Oba státy jsou v Unii, ale evropskou legislativu ve vztahu k životnímu prostředí si každý vykládá po svém.

gogo ( 6. května 2010 07:37 )

Samozřejmě opět na komunisty. Na koho jiného ?

denda04 ( 4. května 2010 13:05 )

stále jen Praha a Praha penize z daní z OV jsou jim dobré,ale udělat něco pro lidi ?? nic je mi zle všichni politici myslí jen a jen na sebe a své výhody

mrcha ( 4. května 2010 09:03 )

Narodila jsem se a žila v Ostravě 35 let , poté se přestěhovala do severních Čech. Ostrava není sice již to co bývalo, ale vláda na to kašlala, kašle a kašlat bude. Proto se politici handrkují mezi sebou a lezou lidem na nervy,jen aby lidé neměli čas a chuť se zabývat něčím sobě bližším.Proč by měli Ostravě přidat peníze na prostředí, když mohou milióny vyhodit na cyklostezku pro Pražáky. Vždyť je to ostuda a ty "boží mlýny" melou tak šíleně pomalu.

gogo ( 4. května 2010 08:13 )

a to, jak je to všem vládám a politikům šumafuk, je přímo zločinem !

Zobrazit celou diskusi